Білоцерківський Валентин Михайлович Зміст Дитинство |...


Народились 14 жовтняНародились 1948Уродженці ХарковаПерсоналії:ХарківУкраїнські скрипалі


ХарківскрипальХарковівійськову службу



















Білоцерківський Валентин Михайлович
Основна інформація
Дата народження
14 жовтня 1948(1948-10-14) (70 років)
Місце народження
Харків, Українська РСР, СРСР
Професії
музикант




Валентин Білоцерківський


Валентин Михайлович Білоцерківський  (14 жовтня 1948(19481014), м. Харків) — український скрипаль.




Зміст






  • 1 Дитинство


  • 2 Навчання


  • 3 Педагогічна діяльність


  • 4 Наукова діяльність


  • 5 Навчання дітей


  • 6 Ансамбль скрипалів «Натхнення»


  • 7 Нагороди


  • 8 Посилання





Дитинство |


Валентин Михайлович народився і живе у Харкові. Народившись в родині скрипалів у нього вибір був очевидний — стати скрипалем . Вперше скрипку він взяв у руки у віці п'яти років. Ця маленька скрипка, як говорять музиканти — восьма частина — зберігається в будинку й нині на почесному місці.



Навчання |


В.Білоцерківський закінчив десять класів музичної школи, а потім — Харківський інститут мистецтв (нині Харківський державний університет мистецтв) — клас професора А. Лещинського.
Після закінчення інституту проходив військову службу в ансамблі Київського військового округу. У складі квартету та як соліст оркестру з концертами відвідали всю Україну.
У лютому 1973 р. В.Білоцерківський у складі квартету Київського військового округу став переможцем Всеукраїнського конкурсу імені Миколи Лисенка у Києві проїздом.
Після звільнення з лав армії В.Білоцерківський навчався в аспіранті Московської Академії музики імені Гнесіних з 1972 по 1974 рік.



Педагогічна діяльність |


З 1973 по 2000 роки Валентин Білоцерківський працював викладачем у Харківському університеті мистецтв імені Івана Котляревського, а з 1993 року і до сьогодні — у Харківському педагогічному університеті імені Г. С. Сковороди.
Він не лише вчить грати по класу скрипки та ансамблю скрипалів, а також читає лекції з історії та методики навчання гри на смичкових інструментах[1].


Під час роботи в Харківському педагогічному університеті імені Г. С. Сковороди ним були підготовлені 7 переможців міжнародного конкурсу «Fortissimo».



Наукова діяльність |


В.Білоцерківський  - автор ряду наукових праць: Навчальний посібник із серії лекцій з історії та методики навчання грі на струнних інструментах (1972), монографія "Психологічні передумови гри в ансамблі, наукових статей з проблем ансамблевого виконання в спеціальних музичних журналах, статей і нарисів з історії гри на струнних інструментах в Харкові.



Навчання дітей |


В.Білоцерківський також викладає в Харківськиій дитячій музичній школі № 13 імені Миколи Коляди (з 1973 року по теперішній час, з моменту її заснування). Він читає лекції та веде практичні заняття на скрипці з камерним ансамблем, школьним ансамблем скрипалів та симфонічного оркестру. На його рахунку також численні виступи, концерти та гастролі.
Протягом багатьох років Дитяча музична школа № 13 співпрацює з гімназією для сліпих дітей імені Короленка. Валентин Михайлович брав активну участь у навчанні дітей з проблемами зору. Його навчальна програму для налаштування піаніно була схвалена Міністерством культури України. Цей курс викладається В.Білоцерківським вже протягом багатьох років.



Ансамбль скрипалів «Натхнення» |


З 1998 по 2013 роки, В.Білоцерківський також працював у Харківському гуманітарному університеті «Народна українська Академія», де він створив і керував народним ансамблем скрипалів  «Натхнення».
Цей ансамбль — лауреат і переможець різноманітних музичних фестивалів та конкурсів. Серед них такі національні конкурси, як «Студентська весна» і «Барви осені», міжнародні музичні конкурси «Конвалія», «Фортіссімо», «Квітка надії», а також фестиваль дитячої та юнацької творчості в Туреччині (Кемер), фестиваль української та польської музики імені Кароля Шимановського.



Нагороди |


У 2010 році ансамбль завоював Гран-Прі та спеціальний приз С-тет ТВ-каналу  на Першому Харківському телевізійному фестивалі дитячої та юнацької творчості «Зоряні мрії».  Ансамбль дав дві повноцінні концертів у філармонічному залі та в Будинку органної та камерної музики у Харкові. Разом з ансамблем також виступали провідні солісти-інструменталісти та вокалісти.
Більшість цих заходів були створені спеціально для ансамблю скрипалів «Натхнення»  його керівником В.Білоцерківським.


У 2004 році ансамблю було присвоєно звання «Зразковий». Також ансамбль випустив свій перший компакт-диск.


У 2008 році В.Білоцерківський був нагороджений Почесним знаком «За розвиток освіти в Україні» з врученням персонального годинника від мера міста Харкова.


У 2009 році ансамбль був нагороджений титулом «Народний ансамбль». А в 2013 році він відзначив своє п'ятнадцятиріччя.



Посилання |





  1. Skibin VN Mechanics achieve stability of the violin (viola) in performing the process.









Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...