Пакетна обробка Примітки | Навігаційне менюGlossary of z/OS terms and...


Системне програмне забезпечення


операційної системикомандних інтерпретаторів




Пакетна обробка — організація виконання декількох процесів в попередньо визначеній послідовності за допомогою команд управління процесами та наборами даних операційної системи або спеціалізованої мови пакетної обробки[1].


Пакетна обробка як засіб організації завдань з'явилась в часи, коли операційні системи були однтзадачними, а запуск завдань здійснювався оператором вручну шляхом введення відповідних команд. Окрім команд запуску завдань оператор також вводив команди опису наборів даних, які могли міститись на магнітних дисках, магнітних або перфорованих стрічках, перфокартах тощо. Ці команди дозволяли програмі сприймати такі набори даних як одноманітні, незалежні від пристрою, способу організації та методів доступу (з прямим або послідовним доступом тощо). Введення цих команд вимагало значного часу, протягом якого машина фактично простоювала. Для запобігання таких простоїв було запропонованого записувати команди запуску програм, опису та ініціалізації наборів даних на носій та ініціювати виконання програм шляхом послідовного читання цих команд з такого носія. Для зручності ці команди звичайно записувались на перфокарти (що дозволяло досить легко замінювати перфокарти у стосі перфокарт — пакеті).


В подальшому пакети запуску програм перетворились на окремі програми та отримали власний синтаксис як синтаксис мови управління завданнями.


З переходом на багатозадачні операційні системи пакетна обробка збереглась вже не як засіб уникнення простоїв у машин, а засіб, що дозволяв скоротити ручне введення.


Пакетна обробка застосовується і донині, наприклад при обробці фотографій, верстанні статей тощо, а розвиток мов управління завданнями призвів до створення командних інтерпретаторів.



Примітки |





  1. IBM Corporation. Glossary of z/OS terms and abbreviations - job. Процитовано February 18, 2013. 









Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...