Цзя Ї Життєпис | Творчість | Джерела | Навігаційне меню


Народились 200 до н. е.Померли 168 до н. е.Китайські поетиКитайські письменникиПисьменники-самогубціУродженці ЛоянаПомерли в Шеньсі


поетдинастії ХаньЛоянЛю ХенфуЦюй Юаня»Цінь































Цзя Ї
Ім'я при народженні
賈誼
Народився
200 до н. е.(-200)
Лоян
Помер
168 до н. е.(-168)
Чан'ань
·самогубство
Громадянство
(підданство)

Western Han Dynasty[d]
Діяльність
державний службовець, поет
Конфесія
конфуціанство










Цзя Ї (*201 до РХ — †168 до РХ) — китайський державний службовець, письменник та поет часів династії Хань.



Життєпис |


Про родини мало відомостей. Цзя Ї народився у місті Лоян. Здобув гарну освіту. Вже у 18 років стає у місті досить відомим поетом. Незабаром імператор Лю Хен запрошує його до свого почту. тут він призначається радником імператора. Цзя Ї намагався довести імператорові необхідність проведення реформ згідно з ідеями конфуціанства, а також розпочати більш активні дії проти кочовиків хунну. Водночас пропонував послабити владні повноваження місцевої знаті. Все це викликало спротив з боку інших імператорських службовців на чолі із Чжоу Бо та Гуань Їнь.


Зрештою ворогам Ця Ї у 177 році до н. е. вдалося відправити його у заслання, імператор призначив його радником губернатора міста Чанша. Втім у 173 році до н. е. Ця І знову викликають до столиці Чан'ань, призначивши вихователем імператорського сина Лю Ї. Втім у 169 році той раптово гине. З незрозумілих підстав, за низькою відомостей, відчуваючи провини за смерть вихованця, у 168 році до н. е. Цзя Ї накладає на себе руки.



Творчість |


Складав вірші у жанрі фу. загалом відомого 56 таких творів. найбільш відомими є «Ода про Цюй Юаня», та «Ода про птахів». Також темами фу були політичні події імперії.


Окрім того, Ця Ї відомий завдяки своїм політико-правовим трактатам. Здебільшого він звертався до історії попередньої династії, Цінь. Він аналізував її діяльність законодавство, при цьому критикуючи легістів, відстоюючи ідеї конфуціанства. Серед таких трактатів найвідомішими є «Про державу Цінь» та «Про політику закону й порядку».



Джерела |


  • Di Cosmo, Nicola. (2002). Ancient China and Its Enemies: The Rise of Nomadic Power in East Asian History. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-77064-5.



Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...