Іванна Антід-Туре Джерела | Навігаційне менюИванна...


Народились 27 листопадаНародились 1765Померли 24 серпняПомерли 1826Католицькі святіПомерли в Неаполі


фр.Сансе-ле-ЛонБезансон24 серпня1826НеапольсвятаРимо-Католицької Церквимонахиняконгрегації«Сестри Божественного Милосердя»ДочкагарбаряпаризькуреволюціяпослушницеюПарижареволюціонеромшколусвящениківбогослужіння1796Швейцаріїарешту1799ФранціїБезансонсестринствокухнюєпископ1810МюратагоспітальНеаполі1818Пій VIIІталії193425 серпня






























Іванна Антід-Туре

Jeanne-Antide Thouret.jpg

Свята
Jeanne Antide Thouret
Народилася
27 листопада 1765(17651127), Сансе-ле-Лон
Померла
24 серпня 1826, Неаполь
Шанується
Римсько-Католицька Церква
Канонізована
1934
День пам'яті
25 серпня

Медіафайли на Вікісховищі

Іванна Антід-Туре (фр. Jeanne Antide Thouret) (нар. 27 листопада 1765(17651127), Сансе-ле-Лон під Безансон — пом. 24 серпня 1826, Неаполь) — свята Римо-Католицької Церкви, монахиня, засновниця жіночої чернечої конгрегації «Сестри Божественного Милосердя» (SDC).


Дочка гарбаря, п'ята дитина в сім'ї, Жанна після смерті матері у шістнадцять років фактично взяла на себе турботи по будинку. У двадцять років вона була прийнята в паризьку громаду Сестер Милосердя св. Вікентія де Поль. Коли почалася революція, вона ще була послушницею і зуміла втекти з Парижа. Втім, вдома вона виявила, що один з її братів став полум'яним революціонером. Жанна організувала невелику приватну школу, де не тільки вчили дітей, але й ховали священиків від гонінь, здійснювали підпільні богослужіння.


У 1796 р. проте їй самій довелося тікати до Швейцарії від можливого арешту, і тільки в 1799 р. вона повернулася до Франції. Тут у Безансон вона організувала школу, навколо якої згодом утворилося невелике сестринство, що містило благодійну кухню і нічліг. Місцевий єпископ заохочував Жанну, але в 1810 р. вона прийняла запрошення Мюрата очолити госпіталь в Неаполі.


У 1818 р. Папа Пій VII затвердив статут Дочок Милосердя під заступництвом св. Вікентія (так назвали конгрегацію, що виросла за багато років з первісної общини). Але цей успіх обернувся трагедією, тому що статут доручав місцевим єпископам нагляд за громадами Дочок Милосердя, а з цих єпископів багато хто ставився до діяльності Жанни підозріло і ревниво. В останні роки життя їй заважали керувати французькими громадами, навіть безансонською, найріднішою, і вона засновувала нові монастирі тільки в Італії, де й померла.


Канонізована 1934 р.


День пам'яті — 25 серпня.



Джерела |


  • Иванна Антид-Туре




Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...