Пітінга Характеристика | Технологія розробки | Джерела |...


Родовища БразиліїРодовища оловаРідкіснометалічні родовища


БразиліїГвіанському щитіоловоносномуМапуераАмазонасгрейзеновогогранітоїднимиАгуа-БоаМадейрапротерозоюрапаківібіотитовіштокверкиальбітизованихгранітахкаситеритколумбіттанталітпіриткріолітфлюоритоловакріолітуцирконуколумбіттанталітуніобіютанталуфлюоритуітріюксенотимукорах вивітрюваннярозсипахМала МадейраЖабутіКейшадакаситеритутанталу




Пітінга — рудний вузол в Бразилії. Розташований на Гвіанському щиті в оловоносному районі Мапуера (штат Амазонас).



Характеристика |


Корінні руди грейзенового геолого-промислового типу генетично пов'язані зі складними багатофазними гранітоїдними масивами Агуа-Боа і Мадейра (1689 млн років), які проривають вулканічні і осадові породи нижнього протерозою. У ранню фазу становлення масивів сформувалися порфіровидні граніти типу рапаківі, у пізнішу — середньо- і грубозернисті біотитові граніти. Рудні жили і штокверки локалізовані в альбітизованих гранітах. Руди комплексні, до їх складу входять каситерит, колумбіт, танталіт, пірит, кріоліт, флюорит. Запаси руд корінного олова, визначені рамках проекту «Роша-Сан», — 1.19 млн т; середній вміст металу в рудах тут становить 0.141%.


Руди містять також 6 млн т кріоліту, 4 млн т циркону (сер. вміст 1.5%), промислові концентрації колумбіт-танталіту (сер. вміст пентоксиду ніобію 0.223%, пентоксиду танталу — 0.028%), флюориту, а також ітрію, в основному в складі ксенотиму.


Основні запаси корисних копалин зосереджені в корах вивітрювання і розсипах, що виникли за їх рахунок і займають площу близько 250 кв.км. Головними з них є алювіальні розсипи рік Мала Мадейра, Жабуті і Кейшада. Рудні піски залягають на глибині близько 6 м. Запаси руди в розсипах становлять 195 млн т, олова — 343 тис. т при середньому вмісті каситериту 2.0 кг/куб.м, пентоксиду ніобію — 435 тис. т при сер. вмісті Nb2O5 4.3%, пентоксиду танталу — 55 тис. т при сер. вмісті Ta2O5 0.3%, діоксиду цирконію — 1.7 млн т. У результаті ГРР, приріст запасів пентоксиду ніобію до 2000 р. становив 30 млн т руди при сер. вмісті 4.1% (1.2 млн т Nb2O5).



Технологія розробки |


Завдяки застосуванню сучасної техніки і передових технологій видобутку і переробки руд та комплексному освоєнню ресурсів рудник Пітінга в найближчому майбутньому зможе, незважаючи на виснаження запасів розсипів і перехід на відробляння корінних руд, стати одним з провідних постачальників на світовий ринок олова, ніобію і танталу.



Джерела |



  • Гірничий енциклопедичний словник : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Східний видавничий дім, 2004. — Т. 3. — 752 с. — ISBN 966-7804-78-X.



Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...