Hawker Siddeley Harrier Зміст Конструкція | Розробка літака |...


Літаки вертикального зльоту і посадкиЛітаки палубного базування


Велика БританіяHawker SiddeleyBritish Aerospace Sea Harrierангл.британськихвертикального зльоту і посадкиСШАAV-8B Harrier IIЛітак вертикального зльоту і посадкивисокопланвелосипедним шасітурбовентиляторним двигуномтягиручкиФолклендської війниCommand & Conquer: Red Alert 2Шаблон:Літаки Хокер Сіддлі




















































Harrier GR.1 / GR.3

AV-8A/C/S Harrier

Harrierxv752.jpg

«Харрієр» GR.3

Тип
винищувач-бомбардувальник
Розробник
Hawker Siddeley
Виробник

Велика Британія Hawker Siddeley


США Northrop Aircraft (співпраця, ліцензія на виробництво)
Перший політ
13 серпня 1966
Початок експлуатації
1 квітня 1969
Статус
знятий з озброєння
Основні експлуатанти
ВПС Великої Британії
ВМС США
Роки виробництва
1967 — 1970-ті
Вироблено
278
Базова модель
Hawker P.1127
Варіанти

British Aerospace Sea Harrier


McDonnell Douglas AV-8 Harrier II

Hawker Siddeley Harrier у Вікісховищі?

Хоукер Сіддлі «Харрієр» (англ. Hawker Siddeley Harrier) GR.1/GR.3 і AV-8A — перше покоління сімейства британських винищувачів-бомбардувальників «Харрієр». Розроблений в 1960-х роках, «Харрієр» став першим у світі серійним літаком вертикального зльоту і посадки. Серійний випуск розпочато в 1967 р. Складався на озброєнні Великої Британії (Королівські ВПС), США (морська піхота), Іспанії, Індії і Таїланду.


Подальшим розвитком літака є машини BAE Sea Harrier, BAE Harrier II, AV-8B Harrier II, що створювались на підприємствах British Aerospace (Велика Британія) і McDonnell Douglas (США).




Зміст






  • 1 Конструкція


  • 2 Розробка літака


  • 3 Серійний випуск


  • 4 Керування літаком та техніка пілотування


  • 5 Експлуатація


  • 6 Тактико-технічні характеристики


  • 7 У популярній культурі


  • 8 Див. також


  • 9 Примітки


  • 10 Посилання





Конструкція |


Літак вертикального зльоту і посадки, одномісний суцільнометалевий високоплан нормальної аеродинамічної схеми з велосипедним шасі. Оснащений одним турбовентиляторним двигуном Rolls-Royce Pegasus з чотирма поворотними соплами, розташованими попарно ліворуч і праворуч від фюзеляжу — під центропланом і в кормовій частині: перші створюють тягу холодним стисненим повітрям від першого контуру двигуна, другі — гарячим вихлопом двигуна.



Розробка літака |


Розробка почалася зі створення унікального турбореактивного двигуна Bristol Orpheus — здатного спрямувати 3600 кілограм тяги в чотири поворотних сопла, які, в результаті, створюють 4 стовпа вертикальної тяги. Потім для випробувань двигуна (на цій стадії він вже називався Bristol Pegasus I) була створена експериментальна машина для відпрацювання технології вертикального зльоту і посадки — Hawker P. 1127. Розробка її була розпочата в 1957 р. підприємством Hawker Aviation (конструктори Sir Sydney Camm, Ralph Hooper і Stanley Hooker). Перший вертикальний зліт прототипу був виконаний 21 жовтня 1960 р. Всього було побудовано 6 машин Hawker P. 1127, одна з них втрачена в аварії.


Подальшим розвитком прототипу P. 1127 став літак Kestrel FGA.1, який виконав перший політ 7 березня 1964 р. Випуск цих дослідних машин склав дев'ять штук. Літаки були передані для оціночних випробувань у спеціально утворений авіазагін з базою в графстві Норфолк, куди входили пілоти ВПС Великої Британії, США та ФРН. Один з літаків був втрачений в ході випробувань. Шість літаків, по завершенні програми у Великій Британії, були передані для випробувань США під позначенням XV-6A Kestrel.


Всього, в процесі програми розробки літака, було побудовано шість літаків P. 1127 і 9 літаків Kestrel.


У середині 1966 р. Королівські ВПС Великої Британії замовили 60 літаків P.1127 для постановки на озброєння. Літаку було присвоєне остаточне позначення Harrier GR.1.



Серійний випуск |




AV-8A




Навчальний двомісний TAV-8A Harrier


Перша виробнича серія літаків була позначена як Hawker Siddeley Harrier GR.1 і була безпосереднім розвитком прототипу Kestrel. Виробництво велося на заводах у містах Kingston upon Thames і Dunsfold, Surrey. Перший політ літак виконав 28 грудня 1967 року, а в 1969 році увійшов в експлуатацію ВПС Великої Британії. На початку 1970 років поступив на озброєння корпусу морської піхоти США і ВМС Великої Британії.


Наступною модифікацією літака став Harrier GR.3 з поліпшеною системою лазерної цілевказівки і декілька збільшеною потужністю двигуна. Дана модифікація з деякими змінами (встановлювалося дві автоматичні 30-мм гармати ADEN і дві ракети AIM-9 Sidewinder) випускалася і на експорт під позначенням AV-8A: 113 машин було вироблено для корпусу морської піхоти США і ВМФ Іспанії. Всього було розроблено більше 10 модифікацій першого покоління сімейства Harrier:


Harrier GR.1,Harrier GR.1A, Harrier GR.3, двомісні навчальні варіанти Harrier T. 2/Harrier T. 2A/Harrier T4; експортні модифікації для США: AV-8A Harrier/AV-8C, навчальний двомісний TAV-8A Harrier; експортні модифікації для Іспанії (і пізніше — Таїланду): AV-8S Matador (позначення у флоті Іспанії VA-1 Matador, внутрішнє позначення розробника Harrier Mk 53 і Mk 55).



Керування літаком та техніка пілотування |




Поворотне сопло Sea Harrier, встановлено для режиму горизонтального польоту. Білі мітки позначають допустимий кут повороту сопла


Будучи літаком вертикального зльоту і посадки, Harrier відрізняється специфічною, властивою цього типу літаків, технікою пілотування. Режими вертикального зльоту і посадки, режим висіння і перехідні режими польоту в принципі відсутні в літаках звичайної схеми і вимагають від пілота Harrier навичок пілотування, близьких до вертолітним.


СВВП Harrier має два контури управління, які (за рідкісними винятками) відсутні в літаках звичайної схеми: відхилення вектора тяги двигуна і струминний систему управління. Відхилення вектора тяги двигуна проводиться поворотом чотирьох сопел. Кут установки сопел регулюється в діапазоні від нуля градусів (сопла спрямовані горизонтально, строго назад в бік хвоста), до 98° (трохи вперед у бік носа). Для режиму строго вертикального зльоту і посадки сопла направляються строго вниз під кутом 90°. Управління поворотом сопел проводиться ручкою, розташованої поруч з сектором газа. Оскільки на режимі висіння і близьконульових швидкостей польоту аеродинамічні поверхні (елерони, рули висоти і кермо напрямку) неефективні, на цих режимах використовується система струминного (реактивного) керування. Вона являє собою кілька регульованих повітряних сопел, розміщених на закінцівках крила, а також в носовій і хвостовій частині літака. Стиснене повітря високого тиску відбирається від першого контуру двигуна і розводиться по трубопроводах до соплам цієї системи. Управління на режимі висіння з використанням цієї системи здійснюється, як і в режимі горизонтального польоту, з допомогою ручки і педалей.


Перед виконанням вертикального зльоту літак встановлюється носом проти вітру. Льотчик, утримуючи літак на гальмах в режимі малого газу, повертає сопла у вертикальне положення (90°) і різко встановлює злітний режим потужності двигуна. Літак вертикально відокремлюється від майданчика: установкою потужності двигуна підбирається бажана висота висіння. Розгін літака для переходу в горизонтальний політ проводиться поступовим розворотом сопел тому, в горизонтальне положення. Вертикальна посадка проводиться в зворотній послідовності операцій. Особливу увагу льотчик повинен приділяти напрямку вітру при зльоті та посадці, оскільки боковий вітер особливо небезпечний для літака на режимі висіння. У цьому випадку літак може перевищити допустимий кут крену на крило, і, з причини обмеженої потужності системи реактивного управління, різко втратити підйомну силу з-за відхилення тяги двигуна від вертикалі. Дана ситуація може призвести до втрати висоти і зіткнення з грунтом. Крім того, при зльоті та посадці пілот повинен враховувати вплив ефекту екрану (газової подушки, створюваної тягою двигунів і відбивається від поверхні).


При виконанні зльоту з коротким розбігом сопла встановлюються в деяке проміжне положення (менше 90°). Поворот сопел проводиться після початку розбігу, по досягненні швидкості близько 100 км/год.


Техніка повороту вектора тяги може застосовуватися також і в горизонтальному польоті, зокрема при бойовому маневруванні в умовах повітряного бою.


Суттєвою особливістю в техніці пілотування є обмежена (у деяких випадках) час роботи двигуна на режимі висіння. В умовах високої температури зовнішнього повітря турбовентиляторний двигун Pegasus, як і всі газотурбінні двигуни, втрачає потужність і, працюючи на режимі великого газу, перегрівається. Для компенсації цих факторів виробляється упорскування води в двигун (в камери згоряння і на турбіну). У разі необхідності застосування такого уприскування час висіння обмежується запасом води в бортовий ємності (227 літрів) і, при максимальній витраті води, становить не більше 90 секунд. У той же час в ході демонстраційних польотів на різних авіашоу літак неодноразово виконував висіння протягом більш ніж п'яти хвилин.



Експлуатація |




AV-8S Matador ВМФ Іспанії над авіаносцем Dédalo


Літаки Harrier GR.3 британських військово-повітряних сил були вперше використані в бойових умовах під час Фолклендської війни з авіаносець HMS Hermes (R12) (десять машин). В основному вони використовувалися для безпосередньої підтримки британських сухопутних військ і для бомбардувань аргентинських позицій і аеродромів. Палубна версія літака Sea Harrier FRS.1 британського військово-морського флоту (28 машин) також застосовувався в ході цієї війни, як правило, для повітряної оборони флотського з'єднання. Всього, в ході бойових дій, було втрачено чотири літаки Harrier GR.3 (як бойових, так і за небоевым причин).



Тактико-технічні характеристики |



У популярній культурі |


На Харриере (американської модифікації AV-8) літав головний герой Арнольда Шварценеггера у фільмі «Правдива Брехня».


В комп'ютерних іграх на Харриере можна «політати» в авіасимулятор Harrier Jump Jet від компанії Microprose, гри jane's Fighters Anthology і Strike Fighters 2.


Також Харрієр присутня в Command & Conquer: Red Alert 2.


Готується до виходу адаптація модуля Харриера від компанії RAZBAM для авиасимулятора DCS World, спочатку зроблений для Microsoft Flight Simulator X.



Див. також |



  • British Aerospace Sea Harrier

  • McDonnell Douglas AV-8 Harrier II

  • BAE Harrier II



Примітки |





Посилання |









  • Статья о самолёте на airwar.ru — история создания, конструкция, фотоматериалы.


Шаблон:Літаки Хокер Сіддлі







Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...