Медведєв Юхим Григорович Біографія | Джерела |...


Голови Верховної Ради УкраїниБільшовикиЧлени ВУЦВКДіячі УРСРРепресованіУкраїнці, страчені СРСРЖертви Великого терору з УкраїниКерівники Української РСРКерівники Верховної Ради Української РСР


1 квітня1886Бахмут11 травня1938державний діячУкраїніУСДРПБахмутДонецька областьКатеринослава1904РСДРП1917грудніПершого Всеукраїнського З'їзду рад селянських, робітничих і солдатських депутатівХарковіУкраїнської Народної Республікисічнілютому1918народних комісарівпереговорах у Берестіберезніквітня1919МосквісерпняУкраїнської Комуністичної Партії (боротьбистів)КП(б)У1938розстріляний1957

























































Медведєв Юхим Григорович


Медведєв Юхим Григорович





Flag of Ukrainian People's Republic of the Soviets.svg Голова Центрального Виконавчого Комітету Рад України Украї́нської Наро́дної Респу́бліки Рад Flag of Ukrainian People's Republic of the Soviets.svg

Час на посаді:

14 (27) грудня 1917 — 19 березня 1918
Попередник посада заснована
Наступник Затонський Володимир Петрович

Народився
1 квітня 1886
Бахмут, Бахмутський повіт, Катеринославська губернія, Російська імперія
Помер
11 травня 1938
Харків, Харківська область, Українська Радянська Соціалістична Республіка
Громадянство
Flag of the Ukranian State.svg УНР → СРСР СРСР
Підданство
Flag of Russia.svg Російська імперія
Національність українець
Політична партія
РСДРП
УСДРП
УКП (боротьбістів)
КП(б)У
Дружина Парасковія Терентіївна
Діти Ліда, Людмила, Віктор, Веніамін, Євгена, Анатолій, Юрій.
Релігія православний

Медведєв Юхим Григорович (1 квітня 1886, Бахмут — 11 травня 1938) — радянський партійний і державний діяч в Україні, член УСДРП.



Біографія |


Народився у місті Бахмут (тепер Донецька область). Після закінчення навчання у Бахмутському ремісничому училищі, працював електротехніком на заводах Бахмута і Катеринослава. 3 1904 року — член РСДРП.


У 1917 році вступив до Української Соціал-Демократичної Робітничої Партії. В 1917 році став ініціатором створення Харківської організації лівих українських соціал-демократів, яка в політичних кампаніях блокувалась з більшовиками. В грудні 1917 року виступив одним з організаторів Першого Всеукраїнського З'їзду рад селянських, робітничих і солдатських депутатів у Харкові. У кінці грудня очолив президію Центрального Виконавчого Комітету Рад України, підтримав більшовицьку політику, спрямовану на ліквідацію Української Народної Республіки.


В січні-лютому 1918 року Медведєв очолював делегацію народних комісарів на переговорах у Бересті. У березні 1918 року усунений з посади Голови президії ЦВК України.


З квітня 1919 року перебував у Москві, входив до складу закордонного бюро лівих українських соціал-демократів. З серпня 1919 року — член Української Комуністичної Партії (боротьбистів), а після її розпуску — КП(б)У.


На початку 1930-х років Медведєв вийшов зі складу більшовицької партії і відійшов від політичної діяльності. Жив у Харкові, перебував на різних господарських посадах за спеціальністю. В січні 1938 року заарештований органами УНКВС, звинувачений у приналежності до військово-терористичної організації і антирадянській діяльності та 11 травня 1938 року розстріляний. В 1957 році реабілітований.



Джерела |



  • Довідник з історії України


  • Варгатюк П. Л. Перший голова Президії ЦВК рад України Ю. Г. Медведєв: сторінки біографії // Український історичний журнал. — 1989. — № 5 (338). — травень. — С. 88—96.



Література |



  • М. С. Дорошко. Медведєв Юхим Григорович // Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.2 — 812с. ISBN 966-316-045-4




Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...