Кейп-Бретон (острів) Зміст Географія | Історія |...


Острови КанадиГеографія Нової Шотландії


англ.фр.фр.канадськоїНова ШотландіяКансоСв. ЛаврентіяНортумбріїАтлантичний океанКаботависочинногоБра-д'Орангл.мікмакмікмак1497Джон КаботНьюфаундлендКабот-трейл15211522Жуау Альвареш Фаґундешпорт.Інґонішангл.1570Карл I8 лютого1631АкадіягарнізонXVIII ст.Луїсбур (або Луїсбург)фр.затоки Св.Лаврентіяангл.1734маяк Луїсбурмаякфр.1763Великій БританіїПаризької мирної угоди 1763 р.17631784Нова ШотландіяГаліфакса1784Велика БританіяНову ШотландіюНовий БрансвікСейнт-ДжонсОстрів Принца ЕдвардаНову Шотландію1775імміграціяІрландіїШотландіїСіднейДжозефа-Фредеріка Валле-ДеБараангл.17841787Вільям Макармікангл.178717991807Джон Депарангл.1820Нова ШотландіяXX ст.Александер Грем БеллГульєльмо Марконі




|Веб-сайт


























































острів
Кейп-Бретон

англ. Cape Breton Island
фр. île du Cap-Breton

Wfm cape breton island pseudocolour.jpg

Фотознімок з космосу




Карта
Мапа острова Кейп-Бретон


Мапа острова Кейп-Бретон
Географія

46°10′ пн. ш. 60°45′ зх. д. / 46.167° пн. ш. 60.750° зх. д. / 46.167; -60.750Координати: 46°10′ пн. ш. 60°45′ зх. д. / 46.167° пн. ш. 60.750° зх. д. / 46.167; -60.750
Місцезнаходження
Затока Св. Лаврентія
Акваторія
Атлантичний океан
Площа
10311  км² 
Довжина
180 км
Ширина
114 км
Найвища точка
532 м 
Країна

Канада Канада
Регіон
size Нова Шотландія
Адм. одиниця
Нова Шотландія
Населення
147 454 (2001)
Веб-сайт
www.cape-breton.com



Кейп-Бретон. Карта розташування: Нова Шотландія

Кейп-Бретон

Кейп-Бретон



Кейп-Бретон (Нова Шотландія)







Кейп-Бретон у Вікісховищі?

О́стрів Кейп-Брето́н (англ. Cape Breton Island, фр. île du Cap-Breton — «острів Бретонського мису», попередня назва фр. île Royale — «Королівський острів») — острів у складі канадської провінції Нова Шотландія, відділений від новошотландійського півострова протокою Кансо.




Зміст






  • 1 Географія


  • 2 Історія


  • 3 Кейп-Бретон за французької влади


  • 4 Кейп-Бретон за британської влади


  • 5 Посилання





Географія |


Західне узбережжя острова омивається водами затоки Св. Лаврентія і протоки Нортумбрії, на південному сході від острова починається Атлантичний океан. Північно-східне узбережжя острова омивається водами протоки Кабота.


Рельєф острова змінюється з рівнинного на півдні до височинного на півночі. У центрі острова знаходиться озеро Бра-д'Ор (англ. Bras d'Or Lake).


На острові знаходяться п'ять резервацій індіанського народу мікмак: Ескасоні, Мемберту, Ваґматкук, Векопак (або Вейкоба) та Потлотек (або острів Каплиці). Резервація Ескасоні є найбільшою як за населенням, так і за площею.





Гориста місцевість Кейп-Бретона



Історія |


Перші мешканці острова — предки приморських індіанців та народу мікмак, які жили на острові ще до його відкриття європейцями. У 1497 р. до острова прибув англієць Джон Кабот і став першим європейцем-дослідником, який висадився на Кейп-Бретоні. Історики досі не можуть з упевненістю сказати, куди саме спочатку прибув Кабот, — на острів Ньюфаундленд чи на Кейп-Бретон. З нагоди святкування відкриття Кейп-Бретону побудовано туристичну автодорогу Кабот-трейл по периметру острова.


Між 1521 та 1522 рр. на острові засновано рибальську колонію, яку очолив португалець Жуау Альвареш Фаґундеш (порт. João Álvares Fagundes). У ті часи близько двохсот осіб мешкало у поселенні без назви, яке нині називається Інґоніш (англ. Ingonish). Уперше про цю колонію згадано в 1570 році.


Король Англії Карл I 8 лютого 1631 р. передав острів Кейп-Бретон у довічне користування Ґордону Лохінвару та його синові Роберту.



Кейп-Бретон за французької влади |


Заселення острова французькими колоністами почалося з заснування колонії Акадія: у центрально-східній частині острова, недалеко від форту Св. Анни, побудовано гарнізон, а з початком XVIII ст. його переміщено до форту Луїсбур (або Луїсбург) (фр. Louisbourg), щоб покращити захист входу до затоки Св.Лаврентія та поліпшити охорону французького риболовецького флоту, що базувався у Великій Ньюфаундлендській банці (англ. Grand Banks of Newfoundland).





Французька фортеця Луїсбур


У 1734 р. французи також побудували маяк Луїсбур — перший маяк у Канаді та один з перших у Північній Америці. Острів було перейменовано на Іль-Руайяль (фр. île Royale — у перекладі «Королівський острів»). Острів залишався частиною колоніальних володінь Франції до 1763 р., коли його було передано Великій Британії відповідно до Паризької мирної угоди 1763 р.



Кейп-Бретон за британської влади |


З 1763 до 1784 р. острів входив до складу британської колонії Нова Шотландія та управлявся з Галіфакса. У 1784 р. Велика Британія поділила первісну колонію Нову Шотландію на три окремі колонії: Новий Брансвік, Сейнт-Джонс (згодом перейменовано на Острів Принца Едварда) та новостворену вже на півострові Кейп-Бретон провінцію Нову Шотландію.


У 1775 р. почалася імміграція до острова з Ірландії та Шотландії.


Столицею колонії Острів Кейп-Бретон стало місто Сідней. Першим Лейтенант-губернатором території було призначено Джозефа-Фредеріка Валле-ДеБара (англ. Joseph Frederick Wallet DesBarres) (1784 — 1787 р.р.), його наступником став — Вільям Макармік (англ. William Macarmick) (1787 р.). З 1799 до 1807 р. військовим комендантом був Джон Депар (англ. John Despard).


У 1820 р. колонія Острів Кейп-Бретон удруге була об'єднана з провінцією Нова Шотландія.


У XX ст. на Кейп-Бретоні працювали Александер Грем Белл та Гульєльмо Марконі.



Посилання |



  • Туризм на острові Кейп-Бретон(англ.)



Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...