Тиберій Емілій Мамерк Життєпис | Джерела | Навігаційне...


Народились у 6 столітті до н. е.Померли у 6 столітті до н. е.ІнтеррексиКонсули Римської республікиЕмілії


інтеррексконсулЕмілієвсенатіінтеррексом



































Тиберій Емілій Мамерк
Народився
6 століття до н. е.
Помер
ім. 6 століття до н. е.
Громадянство
(підданство)

Стародавній Рим
Діяльність
політик, військовослужбовець
Суспільний стан
патрицій
Посада
давньоримський сенатор[d][1], консул[1] і консул[1]
Батько
Луцій Емілій Мамерк










Тиберій Емілій Мамерк (V ст. до н. е.) — політичний та військовий діяч ранньої Римської республіки, інтеррекс 463 року до н. е., консул 470 і 467 років до н. е.



Життєпис |


Представник патриціанського роду Емілієв. Син Луція Емілія Мамерка, консула 484, 478, 473 років до н. е.


У 470 році до н. е. Тиберія обрано консулом разом з Луцієм Валерієм Потітом Публіколою. У цей час у сенаті та республіці вирували суперечки стосовно аграрного закону Аппія Клавдія Сабіна. Втім Тиберій Емілій зайняв нейтральну позицію, не втручався у суперечку, але більше був на боці сенаторів. У розпал внутрішніх чвар на Рим напали екви та сабіняни. Тиберій Емілій Мамерк з армією відправився воювати з останніми. Проте вів бойові дії нерішуче. У вирішальні битві не зміг здолати сабінське військо й відступив до Риму.


У 467 році до н. е. Тиберія Емілія знову обрано консулом, цього разу разом з Квінтом Фабієм Вібуланом. Цього разу Тіберій виступив рішучим прихильником розподілу землі на користь плебсу для втихомирення внутрішніх конфліктів. Разом з тим Мамерк вимушений був займатися й військовими діями проти сабінян. Він спустошив значну частину земель цього племені, але не досяг остаточної перемоги.


У 463 році до н. е. Тиберія Емілія Мамерка сенат призначив інтеррексом з огляду на те, що консули цього року Публій Сервілій Пріск та Луцій Ебутій Гельва один за одним померли протягом серпня-вересня (ймовірно від пошесті), республіка залишилася без вищих магистратів. В умовах безкінечних війн з еквами, сабінянами та вольсками Мамерк проводить нові вибори консулів на останні місяці й на 262 рік до н. е. — Луція Лукреція Триципітіна та Тита Ветурія Геміна Цицуріна.



Джерела |




  • Тит Лівій, Ab urbe condita, II 61. (лат.)


  • Діонісій Галікарнаський, Antiquités romaines, Livre IX, 59. (лат.)





  1. абв Thomas Robert Shannon Broughton The Magistrates of the Roman Republic — Society for Classical Studies, 1951. — ISBN 0-89130-812-1, 0-89130-811-3

    d:Track:Q31350139d:Track:Q980809d:Track:Q466021





Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...