Артес (організація) Зміст Засновники і члени угрупування |...


Мистецькі організації України


авангардистськеЛьвовісюрреалізмусимволізмуабстракціонізмукубізмуконструктивізмуархітекторфотохудожникАлександер КшивоблоцькийживописціРоман СельськийМечислав ВисоцькийЄжи ЯнішЛюдвік ЛіллєТадеуш ВойцеховськийМарк ВлодарськийЛюдвік ТировичРоман ТуринОтто ГанМарґіт Райх-СельськаП. КовжунЛ. ЛевицькийПольщіЛьвовіВаршавіКраковіЛодзіТернополіСтаніславовімодерністськихмузичних творівдодекафоністичнихЮ. КоффлераВроцлавівійнифотографіїкінематографіїФ. ЛежеО. ЕрбенаВ. ТатлінаО. РодченкаА. Бретона




«А́ртес» (також «Artes») — мистецьке авангардистське угрупування, яке функціонувало у Львові у 1929—1935 роках. На відміну від більшості тогочасних мистецьких угрупувань Львова було поліетнічним, хоча твори його членів не були позбалені національного колориту. Члени угрупування у своїй творчості звертались до напрямів сюрреалізму, символізму, абстракціонізму, кубізму, конструктивізму та інших модних у тогочасніому європейському мистецтві течій.




Зміст






  • 1 Засновники і члени угрупування


  • 2 Діяльність


  • 3 Примітки


  • 4 Джерела





Засновники і члени угрупування |


Ініціаторами і засновниками угрупування «Артес» були архітектор і фотохудожник Александер Кшивоблоцький та живописці Роман Сельський, Мечислав Висоцький та Єжи Яніш. Активними учасниками «Артесу» були також Людвік Ліллє, Тадеуш Войцеховський, Марк Влодарський, А. Рімер, С. Вайцеховський, Людвік Тирович, Роман Турин, Отто Ган, Александер Кшивоблоцький, Марґіт Райх-Сельська та ін.


Активно співпрацювали з «Артесом» та виствляли свої твори на його виставках не будучи членами угрупування П. Ковжун, Л. Левицький та ін.


Очолювали товариство Р. Сельський (1929—1930) та Л. Ліллє (1930—1935).



Діяльність |


За час свого існування силами об'єднання «Артес» було проведено 13 виставок. Перша виставка відбулась у Львові в січні 1930 року. Протягом 1933-1935 років відбулося ще 12 виставок в різних містах Польщі (Львові, Варшаві, Кракові, Лодзі, Тернополі та Станіславові). Львівські виставки «Артесу» доповнювалися виконанням тогочасних модерністських музичних творів, зокрема додекафоністичних творів Ю. Коффлера.


1970 року у Вроцлаві відбулася історико-ретроспективна виставка «Артесу», на якій були представлені твори учасників цього творчого об'єднння з музеїв, галерей та приватних колекцій, які вціліли після війни.


Деякі учасники «Артесу» (А. Кшивоблоцький, М. Сельська та Є. Яніш) працювали також в галузі фотографії та кінематографії. Але якщо модерні фотомонтажі А. Кшивоблоцкого та М. Сельської збереглися до наших часів, то відомості про кінематографічні твори групи відсутні. Відомо лише[1], що члени групи брали активну участь у створенні львівського кіноклубу «Авангард».


Стилістика творів артесівців була назвичайно різноманітною і мінливою. Відчувався значний вплив на творчість учасників групи корифеїв і лідерів тогочасного авангардного мистецтва Європи Ф. Леже, О. Ербена, В. Татліна, О. Родченка та ін. Відчувався також сильний вплив ідей автора «Маніфесту сюрреалізму» А. Бретона, особливо на творах М. Висоцького, М. Влодарського, М. Сельської та Є. Яніша.



Примітки |





  1. http://www.ji.lviv.ua/ji-library/gierszewska/kino_u_lwowi.pdf




Джерела |



  • Енциклопедія Львова, т.1 (За редакцією А. Козицького та І. Підкови) — Львів, «Літопис», 2007 — 656 с. ISBN 966-7007-67-1, ISBN 966-7007-68-8 (Т. 1)



Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...