Валерій Валент Біографія | Примітки | Посилання |...


Народились у 3 століттіРимські імператориПомерли 317Скинуті монархи


лат.317римський імператор3161 березня317лат.ДакіїЛіцініємКостянтином IПанноніяАдріанополяАвґустаМартініанаБіографія Валерія Валента в De Imperatoribus Romanis







































Аврелій Валерій Валент
Aurelius Valerius Valens
Valent ae3 316.gif
Імператор
Початок правління:
316
Кінець правління:
1 березня 317 з Ліцінієм
Попередник:

Ліціній
Наступник: Ліціній
Дата народження:

3 століття
Країна: Римської імперії
Дата смерті: після 1 березня 317

Аврелій Валерій Валент (Валент I, лат. Aurelius Valerius Valens,? — † 317 р.) — римський імператор з кінця 316 року по 1 березня 317 року.



Біографія |


Єдине, що відомо про цю людину до його приходу до влади — що він був командувачем на кордоні (лат. dux limitanis) в Дакії [1] (яка в той час контролювалася Ліцінієм). Після того, як під час першої своєї війни з Костянтином I, Ліциній зазнав нищівної поразки у битві при Цібалаї (Паннонія) 8 жовтня 316 року[2] (деякі дослідники її відносили до 314 р. [3]), він утік до Адріанополя, де з допомогою Валента зібрав нову армію. Там, на початку грудня 316 року Ліциній підніс Валента в ранг Авґуста — ймовірно, для того, щоб зберегти його лояльність [4]. Пізніше Ліциній зробить такий же хід, під час другої війни з Костянтином призначивши собі в співправителі Мартініана.
Інші джерела називають Валента цезарем, однак на монетах, що дійшли до нас він позначається як Авґуст[5].
Ситуацію змінила поразка Ліцинія у битві при Мардії наприкінці 316 — початку 317 років. Ліциній був змушений визнати Костянтина старшим Авґустом й усунути Валента. Петро Патрицій так описує реакцію Костянтина на прибуття посла Ліцинія Местріана: "Цар, усім рухом особи і всього тіла виявляючи великий гнів і ледь бувши в змозі говорити, вимовив: "Не так ми досі поступали і не для того від океану до цього місця дійшли, б'ючись і перемагаючи, щоб не хотіти мати товаришем у правлінні свого зятя [тобто Ліцинія] за його лиходійства і тим відмовлятися і від родини, а разом з ним взяти підлого раба [тобто Валента] в учасники царської влади". Потім він сказав Местріану, щоб той припинив цю розмову і говорив про інше, якщо хоче про щось попросити. Вирішено було Валента відлучити від царства".


Мирний договір був укладений у Сердиці 1 березня 317 року. Невідомо, чи було це умовою договору, але трохи пізніше Ліціній стратив Валента[6].



Примітки |





  1. Jones A.H.M., Martindale J.R., Morris J., The Prosopography of the Later Roman Empire, Cambridge University Press, 1971, p.1119.


  2. Щодо дати битви при Цібалаї див.: Potter, David S. The Roman Empire at Bay AD 180—395, Routledge, 2004. P. 378; Odahl, Charles M. Constantine and the Christian Empire, Routledge, 2004. P. 164; Treadgold W., A History of the Byzantine State and Society, Stanford University Press 1997. P.34; Christensen A.S., Baerentzen L., Lactantius the Historian, Museum Tusculanum Press, 1980. P.23.


  3. Див.: Jones, Arnold, H. M. Constantine and the Conversion of Europe. The English University Press, 1949. P. 127; MacMullen R. Constantine. Routledge, 1987. P.67.


  4. Jones A.H.M. Constantine p.127


  5. Lieu, Samuel N. C., Montserrat Dominic. From Constantine to Julian: A Source History. Routledge, 1996; A Dictionary of Roman Coins. London, 1889.


  6. http://www.ancientrome.ru/imp/valent1.htm




Посилання |


Біографія Валерія Валента в De Imperatoribus Romanis (англ.)











Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...