Косівка (Білгород-Дністровський район) Зміст Географічне...


Села УкраїниНаселені пункти Білгород-Дністровського районуСела Одеської області


rus.селоУкраїніБілгород-Дністровському районіОдеської областіКурортнеСофіївкаFlag of Russia.svgРосійська імперіяСРСРСРСРБарбадосуДомінікиВануатуСьєрра-ЛеонеОстровів Кука












































































село Косівка

Вид на Косівку з коси.

Вид на Косівку з коси.

Країна

Україна Україна

Область

Одеська область

Район/міськрада

Білгород-Дністровський район Білгород-Дністровський район
Рада/громада

Приморська сільська рада
Код КОАТУУ
5120885603
Облікова картка

картка 
Основні дані
Засноване
XV вік після Р.Х.

Населення
258
Площа
0,61 км²
Густота населення
422,95 осіб/км²

Поштовий індекс
67792

Телефонний код
+380 4849
Географічні дані

Географічні координати

45°59′54″ пн. ш. 30°19′17″ сх. д. / 45.99833° пн. ш. 30.32139° сх. д. / 45.99833; 30.32139Координати: 45°59′54″ пн. ш. 30°19′17″ сх. д. / 45.99833° пн. ш. 30.32139° сх. д. / 45.99833; 30.32139

Водойми

Будацький лиман


Місцева влада
Адреса ради
67792, Одеська обл., Білгород-Дністровський р-н, с.Приморське, вул.Дзержинського,129, тел. 42-4-52
Карта


Косівка. Карта розташування: Україна

Косівка

Косівка






Косівка. Карта розташування: Одеська область

Косівка

Косівка







Косівка у Вікісховищі?



Косі́вка  (rus. Косовка) — село в Україні, в Білгород-Дністровському районі Одеської області. Населення становить 258 осіб. В селі є школа (Косівська загальноосвітня школа I ступеня), медпункт, бібліотека, Церква євангельських християн-баптистів (прибл. 25 членів) та магазин.




Зміст






  • 1 Географічне положення


  • 2 Мова


  • 3 Література та мистецтво


  • 4 Казка про Косівку


  • 5 Історія


  • 6 Релігія


  • 7 Молодь села


  • 8 Школа


  • 9 Транспорт


  • 10 Море


  • 11 Міжнародні відносини


  • 12 Див. також


  • 13 Джерела, посилання і література





Географічне положення |





Карта Косівки





Вид на лиман, косу і море з Косівки


Косівка є типовим бессарабським селищем, розташованим у тій частині Бессарабії, де етнічна більшість населення становлять українці. Тому більшість населення села — українці. До другої світової війни в Косівці мешкало 80% українців і 20% росіян. Після війни до села приїхало багато молдаванів, у зв'язку з будівництвом санаторіїв Сергіївки Молдавською РСР.


Деякі мешканці Косівки продають свої овочі, фрукти, молоко, сир та бринзу на базарі в Сергіївці. Раніше в селі було багато корів, але зараз їх дуже мало. Багато людей держать кози. Майже кожен двір має свій виноградник. Більшість виноградників — це винні сорти і тільки деякі виноградники мають столові (європейські) сорти.


Більшість хат у селі збудовано перед другою світовою війною. Будувалися вони з «чамура» (глина з соломою) або «пац» (великі цеглини з «чамура»). Дахи були покриті черепицею. За останні 50 років в селі збудовано тільки декілька сучасних двоповерхових домів з використанням сучасних будівельних матеріалів. В селі є водопровід від власної 100-метрової свердловини, вода з якої має лікувальні властивості.


Будацький лиман, на березі якого розташована Косівка колись мав з'єднання з морем і можна було човном вийти з лиману в море. У ранні раданські часи в Косівці існував рибколгосп який мав свої моторні човни «магуни», на яких рибалки виходили в море і ловили рибу. Після того, як у зв'язку з будівельними роботами в Сергіївці зникло з'єднання лимана з морем, рибколгосп припинив вилов риби.


Косівка має дуже вигідне географічне положення. Розташована вона на березі Буджацького лиману. Грязі цього лиману лікують від багатьох хвороб і використовуються в санаторіях Сергіївки. Лиманська вода — солона і також має лікувальні властивості. З Косівки до моря можна дістатися моторним човном через лиман або наземним транспортом через Сергіївку або Курортне. Асфальтова дорога (траса) обходить Косівку на відстані понад одного кілометра. В селі немає ніяких розважальних закладів, а в єдиному магазині не продаються алкогольні напої. Завдяки всьому цьому, Косівка є спокійним курортним селищем, нетиповим для зони відпочинку.



Мова |


Корінні жителі Косівки розмовляють бессарабським діалектом української мови. Цей діалект має багато слів румунського і російського походження, тому що це була територія Румунії, а пізніше — СРСР. Наприклад, кукурудзу називають румунською «папушоя». Слово «ставити» чи «поставити» використовується замість слів «зробити», «класти» і «покласти». Наприклад, замість «зробити укол», селяни кажуть «поставити укол». Замість «покласти цукор у чай», кажуть «поставити цукор в чай». Замість «Косівка», кажуть «Косовка». «Соша» на місцевій мові — це асфальтова дорога чи траса. Селяни, які жили в Косівці до 1940 року, ходили до румунської школи і знали румунську мову. Їхні діти й онуки вже не знають румунську мову, але використовують багато румунських слів. Унаслідок впливу СРСР багато селян розмовляє українською мовою, але вміє писати й читати тільки російською. У часи СРСР до села приїхало багато молдаван і росіян, які розмовляють переважно молдовською і російською мовами.



Література та мистецтво |





Мистецтво Косівки





Мистецтво Косівки





Мистецтво Косівки


Косівка має своїх поетів та художників.





Казка про Косівку |


Автор: Ірина Костик




Розповім я вам казку: слухайте усі, будь ласка!


За царя Панька, як земля була тонка,


А може за царя Гороха, чи, навіть, за казкового Оха.


Жив на світі чоловік. Одного разу він взув чоботи, та й надумав важку роботу:


Побудував собі та п'яти синам хати, міцні, гарні та багаті.


Потім возив він рибу з морської коси — не багато, не мало, а повні вози.


Через те назвали хати-обновки просто — Косовка.


Сини теж працювали і тому усе мали.


Один в лимані із сітками лазив, батьківські вози ті рибою мазав.


І була у нього чимала сім'я — Лазукіни зветься династія та.


Другий син був рибалкою простим: із вудкою на березі сидів собі просто.


Була і в цього велика сім'я, Берегові і Рибальченки — їх ім'я.


Третій син ростив багато хліба, паляниці щедро різав на скиби.


Знаєте, як роду його ім'я? Та це ж Скибенків династія.


Син четвертий мав гарну вроду і погану вдачу: де він — там бійка, буза, там крик із плачем.


Та нащадки його не такі: Бурзаковські працьовиті, веселі та спокійні.


П'ятий син мав жінку — ткачиху, возив щонеділі товар на базар собі тихо.


Знаєте яке їм дав народ ім'я? Це майстрів Ткаченко династія.


Потім до хат Косовки прийшли нові люди, з далеких країв і зблизька — відусюди.


Були там селяни, солдати, козаки… Прізвища їх: Кочмарі, Комісаренки, Халаки,


Андрющенки, Дармограї, Мудряки, Моги, Добрянські та Поліненки…


Люд усе прибував, прибував, нових собі хаток набудував.


Тут усім гарно жилось, всім везло — отак і виникло наше село.




Це один з ранніх віршів Ірини Костик. Але саме цей вірш вона вирішила опублікувати, оскільки він відноситься до Косівки. Вірш не відображує правдиву історію заснування Косівки, а скоріше є вигадкою. Тому Ірина назвала цей вірш казкою. Але прізвища, що згадуються у віршу є правдиві.


Інші мешканці Косівки, які не побажали назвати свої ім'я, друкувалися в наступних виданнях:



  • Журнал «Знаменосец» Міністерства оборони СРСР;

  • Газета «Балтиец», Балтійськ, СРСР;

  • Журнал «Piękne miejsca», Варшава, Польща;

  • Журнал «Budownictwo okrętowe i gospodarka morska», Гданськ, Польща.



Історія |





1484–1812





1812–1856





1856–1878





1878–1918





1918–1940





1940–1991


Османська імперія Османська імперія (Татарський період, XV–XIX в. після Р. Х.)


Село було засноване татарами у XV віці після Р. Х. У цей час воно входило до Буджацької орди із центром в Ак-Кермані (Білій Фортеці). На косівському цвинтарі є татарські пам'ятники, які свідчать про це. Недалеко від Косівки був розташований військовий кордон, який мав попереджувати Ак-Керман про загрозу з моря. Від кордону до Ак-Керману йшла майже пряма дорога, щоб гінці могли дістатися до Ак-Керману якомога швидше. Кордон був розташований на самому високому місці над лиманом і морем. Сьогодні на цьому місці розташована прикордонна застава і село Кордон (сучасна назва — Курортне). Від Косівки до Ак-Керману також йде майже пряма дорога, яка з'єднується з дорогою Кордон — Ак-Керман перед селищем Софієнталь (сучасна назва — Софіївка). У ті часи Будацький лиман мав з'єднання з морем і правдоподібно, що татарське село на місці Косівки мало свою пристань, яка була захищена косою від штормів на Чорному морі. Це була ідеальна гавань. У ті часи головним видом вантажного транспорту були човни та кораблі. Тому Косівка відігравала істотну роль в інфраструктурі Буджацької орди.



Flag of Russia.svg Російська імперія (Період Російської імперії, 1812–1918 рр.)


За Бухарестським трактатом 1812 року всі землі, що лежали між Дністром і Дунаєм, остаточно перейшли до Російської імперії. Буджацьких і ногайських татар було виселено до Таврійської губернії. Косівка відійшла до Аккерманського повіту Бессарабської губернії, яка активно заселювалася колоністами з багатьох країн. В 1917 році в Косівці була збудована школа, яка існує по сьогодні.



Румунія Румунія (Румунський період, 1918–1940 рр.)


В середині січня 1918, за домовленістю з командувачем Румунського фронту генералом Д. Щербачовим, румунські війська зайняли територію Бессарабії. В умовах румунської окупації бессарабський парламент «Сфатул Церій» («Рада Країни») проголосив 25 листопада 1918 приєднання Бессарабії до Румунії. Косівка входила до складу Румунії до 1940 року. Румунська назва Косівки — Codăeşti (Кадаєшти).




Період Другої світової війни (1940–1944 рр.)


У 1940 році внаслідок пакту Молотова-Ріббентропа Бессарабія була окупована СРСР. Аккерманський повіт разом з Косівкою приєднали до України. 7 серпня 1940 року Косівка увійшла до Аккерманської області. 7 грудня 1940 року Косівка перейшла до Ізмаїльської області. З 19.07.1941 до 25.08.1944 територія Ізмаїльської області була захоплена румунськими та німецькими військами. Із серпня 1941 до серпня 1944 Косівка входила до складу Румунії.



СРСР СРСР (Радянський період, 1944–1991 рр.)


В серпні 1944 року Косівку захопила радянська армія. 15.02.1954 Косівка увійшла до складу Одеської області. У радянські часи в селі діяли рибколгосп і ферма.



Україна Україна (Український період, від 1991 р.)


Після проголошення незалежності України у 1991 році, Косівка стала частиною незалежної України. В Бессарабії проживали українці, росіяни, молдовани, гагаузи і болгари. Косівка входила до етнічної зони, де більшість населення становили українці. Але
українська історія села починається тільки з 1940 року і до того часу Косівка ніколи не була частиною України.



Релігія |





Церква євангельських християн-баптистів





Церква євангельських християн-баптистів





Церква євангельських християн-баптистів





Церква євангельських християн-баптистів, 30 квітня 1978 р.


У 1931 р. в селі збудована Церква євангельських християн-баптистів. До цього віруючі ходили на зібрання до села Вільне (давня назва — Каторга), де була церква баптистів. Землю для будівництва церкви подарували віруючі селяни. Будівництво велось руками самих віруючих. Після приходу радянської влади, будинок церкви забрали і зробили з нього конюшню, а пізніше — клуб. Після розпаду СРСР й утворення незалежної України, будинок церкви було повернено релігійній громаді за наказом Президента України. Церква євангельських християн-баптистів села Косівка є членом ВСЦ ЄХБ (давня назва — ВСЄХБ). Баптисти вірять в Святу Трійцю: Бога-Отця, Бога-Сина і Бога-Духа Святого. Вони вважають, що Біблія — є єдине Слово Боже. Кожен, хто кається у своїх гріхах і вірить, що Господь Ісус відкупив його від гріхів Своєю Кров'ю — буде жити вічно на Небі з Богом. А всі інші — потраплять до пекла за свої гріхи, де знаходитимуться до суду. Після суду ті, хто не був записаний у Книзі Життя, потраплять до озера вогню, де вічно мучитимуться. Баптисти не вірять у «чистилище», оскільки Біблія не говорить про це. Кожна людина під час свого життя на Землі приймає найважливіше рішення — де вона буде після смерті. А після смерті вже не можна покаятися і перейти з пекла до раю. У зв'язку з цим баптисти закликають людей покаятися і прийти до Бога, поки вони ще живуть на Землі.


В селі також є незалежна християнська церква. Церква не належить до жодної деномінації чи релігійного союзу і не є харизматичною церквою. Вчення церкви будується тільки на Біблії. Незалежна християнська церква не має державної реєстрації і не має будинку церкви. Віруючі збираються в своїх домах. Церква не збирає десятини та пожертвування. Віруючі нічого нікому не платять. Господь сам покриває потреби церкви.



Молодь села |





Клуб "Майбутнє України"





Клуб "Майбутнє України


На базі Церкви євангельських християн-баптистів в селі був створений клуб для молоді «Майбутнє України». Завдяки цьому клубові, діти не п'ють та курять, а збираються разом для вивчення Біблії, співу, гри на піаніно та гітарі, кулінарії, гри в футбол й інших цікавих речей.


У 90-і роки багато людей кинулось у бізнес та й забуло про своїх дітей. Цих дітей виховувало телебачення, де без жодного контролю їм показували насилля, секс та різні розбещення. Сучасні часи не кращі тому, що в багатьох хатах тепер є супутникові антени і дорослі не контролюють те, що дивляться діти. Життя багатьох людей обмежується пияцтвом та супутниковим телебаченням. У наслідок цього появилося покоління, яке не має жодних моральних обмежень.


Тому метою клубу «Майбутнє України» є виховання морально здорових дітей з християнськими цінностями. Серед лідерів клубу є психолог.


Клуб «Майбутнє України» не отримує жодної матеріальної допомоги від держави. Усі витрати клубу покриваються Церквою євангельських християн-баптистів та окремими віруючими. Лідери клубу не отримують жодного матеріального винагородження за свою працю в клубі.



Школа |





Косівська загальноосвітня школа I ступеня (2010 рік)





Новорічне свято в школі (2010 рік)


Косівська загальноосвітня школа I ступеня розташована на центральній вулиці (вул. Жовтнева, 1) у будинку, який був збудований 1917 року. Незважаючи на вік будівлі, технічний стан будинку є дуже добрий.


Може видаватися, що рівень знань у сільських дітей нижчий, ніж у дітей в місті. Але завдяки високому професіоналізму директора і вчителя Косівської школи, а також завдяки малій кількості учнів, рівень знань учнів цієї школи набагато перевищує рівень знань міських шкіл. Цю школу можна порівняти з ексклюзивною приватною школою, де мало дітей в класі, а вчитель має високу кваліфікацію.


У будинку школи також знаходяться медпункт, бібліотека та клуб. Медпункт має все необхідне не тільки для першої допомоги, але й для амбулаторного лікування хворих.



Транспорт |





Автобус "Б-Дністровський — Попаздра"





Центральна вулиця Косівки — Жовтнева (Октябрьская)


Косівка має автобусне сполучення з містом Білгород-Дністровським та селищами (автобус «Попаздра — Б-Дністровський»):



  • Шабо,

  • Біленьке,

  • Сергіївка,

  • Чабанське.


До Косівки можна доїхати з Одеси — мікроавтобусом «Одеса — Сергіївка» (відходить від Одеського залізничного вокзалу), потім із Сергіївки до Косівки автобусом або таксі; з Б-Дністровського — автобусом «Б-Дністровський — Попаздра» (їде через Косівку).


У селі збудовано невеликий дерев'яний причал, який використовується для швартування моторних човнів, а також для купання в лимані.


Вулиці Косівки не мають асфальтованого покриття. Але стан доріг цих вулиць є набагато кращим, ніж стан асфальтованої дороги (траси), яка оминає Косівку.



Море |





Чорне море (вид із коси)





Креветки з моря


Колись море відігравало найважливішу роль у житті селян. Чоловіки працювали рибалками, а жінки працювали в санаторіях та будинках відпочинку Сергіївки. Море годувало людей у прямому й переносному розумінні. Сьогодні ловити рибу в морі — дуже дорого. Дозвіл на вилов риби коштує так багато, що дешевше купити рибу в магазині. Через це рідко можна зустріти місцеву рибу в магазині. Переважна більшість риби в магазинах — це імпорт із-за кордону.


Для тих, хто хоче приїхати на море ловити рибу, треба попередньо довідатися чи діє заборона на рибальство і якщо діє, то на які види риб. Регулювальним органом є Державний комітет рибного господарства України. Документом, який регулює рибальство, є «Наказ про затвердження Правил любительського і спортивного рибальства…», який можна знайти на сторінці «Законодавство України» сайту Верховної Ради України.


Цей «Наказ» створили фахівці рибного господарства України, але не зовсім зрозуміло, чому мідії, які є під загрозою зникнення, можна ловити по 5 кг на особу за одну добу, а рапана, який є інтрузом, шкідником і загрозою Чорного моря, можна ловити тільки 10 штук на особу. Рапана знищує мідії і їх треба виловлювати якомога більше. На жаль фахівці рибного господарства цього не розуміють.


Дозволяється одній особі вилов за одну добу таких видів у таких кількостях:



  • Риба — 3 кг;

  • Мідії — 5 кг;

  • Рапана — 10 шт;

  • Креветки — 1 кг.


Забороняється любительське виловлювання таких видів риб:



  • Камбали-калкан;

  • Всіх видів крабів;

  • Устриць.


Забороняється риболовля у такі строки:



  • У Буджацькому лимані — з 1 травня по 15 червня;

  • Кефалі в морі і лимані — з 20 серпня по 10 вересня;

  • Бичка в Чорному морі — з 1 травня по 15 червня;

  • Глоси в морі і лимані — з 14 лютого до 1 травня;

  • Креветок — з 1 червня по 31 серпня;

  • Мідії — з 1 червня по 30 серпня.


Інспектори Державної прикордонної служби постійно контролюють море і лиман. Вони виконують обов'язки органів рибоохорони. Прикордонна застава у Курортному має вишку з потужним біноклем, завдяки чому здійснюється контроль. У разі виявлення правопорушення, прикордонна застава висилає патруль, який з'являється дуже швидко. Інспектори рибоохорони незалежно від прикордонників також контролюють море та лиман. Інколи органи рибоохорони проводять спільні акції з Державною прикордонною службою.


Оскільки Косівка знаходиться в прикордонній зоні, інспектори Державної прикордонної служби мають право перевіряти паспорти. Тому іноземцям потрібно мати з собою паспорти та імміграційні картки.



Міжнародні відносини |





Іранський пастор Алі співає в Косівці разом зі своїм другом — євреєм. Тільки Христос може об'єднати колишніх ворогів.





Кабінет Суднового реєстратора Барбадосу в його резиденції в Косівці


Село Косівка не є суб'єктом міжнародного права і не може мати міжнародних відносин де-юре. Але, попри це, Косівка має такі відносини де-факто і є відомою місцевістю в різних країнах світу. Косівська церква євангельських християн-баптистів інколи приймає іноземних гостей, а також деякі віруючі приймають гостей із різних країн світу. Так, наприклад, за останні кілька років до Косівки приїжджали гості з Польщі, Сирії, Ірану та Сполучених Штатів.


У Косівці знаходиться резиденція Суднового реєстратора Барбадосу та Помічника заступника морського адміністратора Домініки, який попередньо працював для Вануату, Сьєрра-Леоне й Островів Кука, у зв'язку з чим Косівка стала відомою місцевістю навіть у далеких країнах.


Барбадос Барбадос — Судновий реєстратор Барбадосу є представником Морського суднового реєстру Барбадосу в Україні.


Домініка Домініка — Помічник заступника морського адміністратора Домініки є представником Морської адміністрації Домініки та Морського реєстру Домініки в Україні.


На жаль, Україна не має дипломатичних відносин з Барбадосом та Домінікою.



Див. також |



  • Османська імперія


  • Білгородська орда (Буджацька орда)

  • Бессарабська губернія

  • Аккерманський повіт

  • Буджак

  • Одеська Радянська Республіка



Джерела, посилання і література |







  • Косівка на сайті Верховної Ради України


  • Берг Л. С. Бессарабия: страна, люди, хозяйство. Кишинев, 1993(рос.)


  • Геополитика Буджака(рос.)


  • Эвлия Челеби, Книга путешествий. Сейахатнаме. Земли Молдавии и Украины, том V(рос.)





Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...