Прінс Зміст Біографія | Дискографія | Смерть | Цікаві...


Народились 7 червняНародились 1958Померли 21 квітняПомерли 2016ТенориПочесні докториМузиканти СШАРок-музикантиЛауреати премії BritУродженці МіннеаполісаПіснярі штату Міннесота


Academy Award for Best Original Song ScoreЗала слави рок-н-ролуWebby Lifetime Achievement AwardGolden Globe Award for Best Original Song7 червня195821 квітня2016рок-музиціфанкR&Bджаз-рокрок-н-ролуЛітл Річардаритм-енд-блюзуДжеймса Браунапсиходелічного рокуДжимі Хендріксаспівакомгітаристомклавішнихударних інструментахкомпонуваваранжувавпродюсером20 століття«Греммі»«Оскар»«Золотий глобус»2005Зали слави рок-н-ролу МіннеаполісіДжеймса БраунаСлая СтоунаДжорджа КлінтонаДжимі Хендрікса94 East синтезаторнідрам-машин«соул»«фанк»«I Wanna Be Your Lover»Rolling Stonesгамашахбікіні«панкThe TimeThe RevolutionМайкла Джексона«Rolling Stone»список найкращих пісень усіх часів«1999»«Little Red Corvette»«Пурпурний дощ»Billboard 200«When Doves Cry»«Let's Go Crazy»Billboard Hot 100«Purple Rain»Pitchforkджазухіп-хопу нової хвилі«Parade»«Kiss» Чакі ХанарепШинейд О'Коннор«Nothing Compares 2 U»Майлз Девіс Дюком Еллінгтоном» психоделії«Batdance»«Бетмен»«екстазі»«Time» Sign o 'the TimesThe RevolutionThe New Power GenerationМадонніКейт БушлейбломWarner Brothersукр.«The Most Beautiful Girl in the World»включив Прінса2004«Let's Go Crazy»«When Doves Cry»культовогокомпозиторівШинейд О'Коннор«Nothing Compares 2 U»2004Зали слави рок-н-ролуСписку 500 найкращих пісень усіх часів за версією журналу Rolling StoneСписку 500 найкращих альбомів усіх часів за версією журналу Rolling Stone«4Ever»Кеті Перрі







































































Прінс
Prince

Зображення

Основна інформація
Повне ім'я
Прінс Роджерс Нельсон
Дата народження
7 червня 1958(1958-06-07)
Місце народження
м. Міннеаполіс, штат Міннесота, США
Дата смерті
21 квітня 2016(2016-04-21) (57 років)
Місце смерті
м. Шангассен, штат Міннесота, США
Роки активності
1978 — тепер. час
Громадянство
Flag of the United States.svg США
Національність
американець
Професія
співак і гітарист, автор пісень, композитор, продюсер, актор
Співацький голос
тенор
Жанр
рок-музика, фанк, R&B, джаз-рок та інші
Псевдоніми
The Purple One, Love Symbol, Artist, «артист, раніше відомий як Прінс (The Artist Formerly Known As Prince)»
Колективи
The Time, The Revolution, The New Power Generation (NPG)
Лейбл
NPG Records, Paisley Park, Warner, Columbia
Нагороди

Academy Award for Best Original Song Score[d] (1985)

Зала слави рок-н-ролу (2004)

Webby Lifetime Achievement Award[d] (2006)

Golden Globe Award for Best Original Song[d] (2007)

почесний доктор[d] (2018)



3121.com

Файли у Вікісховищі?

Prince (Прінс), справжнє ім'я — Прінс Роджерс Нельсон (Prince Rogers Nelson, 7 червня 1958 — 21 квітня 2016[1][2]) — американський рок-музикант, один із найвпливовіших у рок-музиці[3][4]. Творчість Прінса також охоплює такі напрямки, як фанк, R&B, джаз-рок та багато інших. В кожному з них він був новатором: ламав усі кордони стилів і змішував їх в одне еклектичне ціле, позначаючи його своєю індивідуальністю. Критики вважають, що Прінс поєднав у собі риси трьох видатних піонерів: рок-н-ролу — Літл Річарда, ритм-енд-блюзу — Джеймса Брауна і психоделічного року — Джимі Хендрікса.


Хоча Прінса вважають перш за все співаком і гітаристом, з такою ж легкістю він грав на клавішних і ударних інструментах, писав тексти, компонував і аранжував, а також був продюсером. Зарахований до найбільших ексцентриків року. Своїм екстравагантним одягом і сценічною поведінкою став законодавцем моди поп-культури кінця 20 століття. Лауреат премій «Греммі», «Оскар» та «Золотий глобус». У 2005 році ім'я Прінса занесено до Зали слави рок-н-ролу.




Зміст






  • 1 Біографія


    • 1.1 Пік популярності


    • 1.2 Експерименти 1980-1990х




  • 2 Дискографія


  • 3 Смерть


  • 4 Цікаві факти


  • 5 Примітки


  • 6 Посилання





Біографія |


Принс народився і виріс в Міннеаполісі в сім'ї афроамериканців[5]. В юності захоплювався записами Джеймса Брауна, Слая Стоуна, Джорджа Клінтона і Джимі Хендрікса. У 1977 році став членом гурту 94 East, створеного чоловіком двоюрідної сестри, а в 1978 році випустив перший сольний альбом, для якого самостійно написав, спродюсував, аранжував і виконав всі пісні.


Ранні записи Прінса були революційними для ритм-енд-блюзу: місце традиційної духової секції займали запаморочливі синтезаторні імпровізації, в основі багатьох композицій лежали економні ритмічні пульсації драм-машин. На основі матеріалу ранньої творчості Прінса музичні критики заговорили про особливе «міннеаполіське звучання», яке протиставлялося пануючому в ритм-енд-блюзі 1970-х м'якому «Філадельфійському звучанню». Після Прінса втратив актуальність існуючий колись поділ ритм-енд-блюзу на ліричний «соул» і танцювальний «фанк»; кожна його композиція була оригінальним синтезом цих напрямків.


Ці риси проявилися вже у другому альбомі артиста Prince (жовтень 1979), в який увійшов його перший великий хіт «I Wanna Be Your Lover». Третій альбом Dirty Mind (жовтень 1980), знову написаний наодинці, викликав багато шуму своїми відвертими, часом провокаційними текстами. Не менш епатували його колоритні, динамічні виступи в чоботах на величезних каблуках, якими співак прагнув компенсувати невеликий зріст (157 см)[6]. Коли в 1981 р Прінс з'явився на розігріві у Rolling Stones на високих підборах, у в'язаних гамашах, бікіні і полушинелі військового крою, шанувальники легендарного рок-гурту закидали його сміттям. Пішли чутки про нетрадиційність його сексуальної орієнтації.



Пік популярності |


У тому ж 1981 році, повернувшись з викликавшого суперечливі відгуки «панк-фанк-туру» по США, Прінс оголосив про створення групи The Time, під егідою якої в 1980-ті було випущено чотири альбоми, єдиним автором і виконавцем пісень яких виявився він сам. Група як така існувала від концерту до концерту і була в кінцевому рахунку перейменована в The Revolution. У жовтні 1982 року на полиці музичних магазинів надійшов подвійний альбом артиста, 1999, який зробив його ім'я відомим за межами США і перетворив його в самого популярного музиканта планети після Майкла Джексона. Дві доріжки з альбому стали візитними картками Прінса і увійшли в складений журналом «Rolling Stone» список найкращих пісень усіх часів - антиутопічна «1999» і повна еротичного підтексту «Little Red Corvette».




Гітара Прінса «Жовте хмара» на виставці в Смітсонівському інституті.


Істерія навколо імені Прінса досягла піку в 1984 році, з виходом його найуспішнішого диска Purple Rain , який супроводжувався однойменним фільмом («Пурпурний дощ»). Протягом всього року Прінс панував в чартах, іноді одночасно очолюючи списки найбільш продаваних в США альбомів, синглів та фільмів. На першій сходинці Billboard 200 альбом провів 24 тижні поспіль. Дві пісні з диска — «When Doves Cry» і «Let's Go Crazy» дійшли до першої позиції в Billboard Hot 100, а велична балада «Purple Rain» зупинилася на другому місці, але зате була удостоєна «Оскара» як найкраща пісня до фільму і була згодом названа журналом Pitchfork «найкращою піснею 1980-х».[7] Альбом Purple Rain став зенітом успіху Прінса у публіки і критиків; він регулярно входить в списки найкращих альбомів епохи рок-н-ролу.


Виснажений тривалим туром по США (в якому його супроводжувала подруга Аполлонія), Прінс оголосив про тимчасове припинення концертної діяльності і зйомок на телебаченні. Протягом наступних років він послідовно працював над розширенням своєї музичної палітри, збагачуючи її елементами панку, джазу, хіп-хопу і нової хвилі. У 1986 році вийшли альбом і фільм «Parade», в які увійшла одна з найбільш характерних і відомих пісень Прінса — «Kiss» (Перше місце в США). Мало хто з авторів пісень могли в той час зрівнятися з Принцом за затребуваністю — створена ним для Чакі Хана версія «I Feel for You» стала першою реп-композицією, яка очолила британські чарти, а в 1990 р. Шинейд О'Коннор записала найкасовіший сингл року — пронизливу баладу «Nothing Compares 2 U», автором якої знову-таки був Прінс. Майлз Девіс заявляв, що мріє попрацювати з Принцом, якого вважав «найперспективнішим артистом нашого часу» і «новим Дюком Еллінгтоном».



Експерименти 1980-1990х |


З другої половини 1980-х творчість Прінса, більш не стримувана комерційними міркуваннями, стала еволюціонувати в самих непередбачуваних напрямках. Деякі пояснювали наліт психоделії і експериментальну структуру таких його записів, як «Batdance» (1989, тема до фільму «Бетмен», перше місце в США), захопленням наркотиком «екстазі». У 1987 році співак за кілька днів до релізу скасував вихід амбітно задуманого, як «повернення до чорного коріння» диска The Black Album . Подібна непередбачуваність бентежила фанатів і підточувала основи його успіху у публіки. Альбом що вийшов в 1987 році Sign o 'the Times не зміг піднятися в американських чартах вище 6-го місця, хоча критики назвали його найглибшим і найоригінальнішим альбомом Прінса, а впливовий журнал «Time» визнав Sign o 'the Times найкращим альбомом вісімдесятих.




Nude Tour, 1990 рік


З настанням дев'яностих Прінс став радикально змінювати свій імідж і музику. Він розпустив The Revolution і створив новий колектив — The New Power Generation, під ім'ям якого випустив в 1991 році успішний альбом Diamonds and Pearls, який запам'ятався потужним вокалом Rosie Gaines. Одночасно з роботою над власним диском він допомагав Мадонні і Кейт Буш в записі альбомів Like a Prayer і The Red Shoes відповідно. Але найбільші зміни в образі співака трапилися після 1993 року, коли він випустив новий альбом, назвою якого вибрав поєднання чоловічих (♂) і жіночих (♀) символів, а словесним сценічним відповідником обрав назву Love Symbol. Цей же символ став позначенням самого артиста: записи попередніх років перевипускалися ним під ім'ям «Принс (1985-1993)», а нові роботи - під ім'ям «артист, раніше відомий як Принс». Якщо колишній Принс запам'ятався всім своєю зухвалістю, зухвалим сценічним образом, то теперішній Love Symbol поставав смиренним і лагідним. Загальний подив зміною імені на невимовне нове і супутнє катастрофічне падіння показників продажів вилилися в судову тяжбу Прінса з його лейблом Warner Brothers, який, на думку співака, обмежував його творчу незалежність. Він став з'являтися на публіці з нанесеним на щоку словом «slave» (укр. «раб»)


Після закінчення терміну контракту з Warner Brothers в 1996 році, Прінс випустив три диска різнорідного матеріалу під назвою Emancipation, серед яких фанати виявили і перші в його житті кавер-версії хітів інших виконавців. Ця добірка пісень була зустрінута без ентузіазму, і жодна з нових записів Прінса не змогла повторити успіху «The Most Beautiful Girl in the World» - єдиного з його синглів, який очолював британські чарти продажів (це було у 1994 році) Однак під кінець тисячоліття авторитетний журнал «Rolling Stone» включив Прінса в число «небожителів» епохи рок-н-ролу, а в 2000 році він відновив використання свого власного імені.



Дискографія |


Прінс — досить плідний артист. Його дискографія включає більше 20 студійних альбоми, кілька компіляційних та живих альбомів, існує також неофіційна інформація про велику кількість не опублікованих записів. В інтерв'ю канадському журналу McLeans у серпні 2004 він повідав:






«
Я можу писати пісні кожен день, проте ви спитаєте себе, „А скільки записів мені потрібно“.
»

Завдяки ретельному відбору матеріалу у поєднанні з надзвичайною плідністю творчий доробок цього музиканта рівний за якістю.


За кар'єру Прінс продав понад 100 мільйонів платівок та записав понад 30 альбомів. Він був і співаком, і композитором, і аранжувальником, а також грав на багатьох інструментах. Найбільш відомим його хітами є «Let's Go Crazy» та «When Doves Cry». Альбоми Prince очолювали хіт-паради: «Dirty Mind» (1980), «1999» (1982) і найвідоміший його диск «Purple Rain» (1984)[3].


До початку 90-х музикант добився статусу не тільки культового виконавця, а й одного з найбільш популярних композиторів. Написані ним композиції для інших виконавців також очолювали хіт-паради — досить згадати найуспішніший запис ірландської співачки Шинейд О'Коннор сингл «Nothing Compares 2 U», який написав Прінс[3].


У 2004 Прінс був занесений до Зали слави рок-н-ролу
. Також його 6 пісень потрапили до Списку 500 найкращих пісень усіх часів за версією журналу Rolling Stone, 4 альбоми — до Списку 500 найкращих альбомів усіх часів за версією журналу Rolling Stone.


На листопад 2016 запланований випуск найращих хітів музиканта «4Ever», а на 2017 рік — перевидання альбому «Purple Rain».


Дискографія












































































































































































































































































































































































































































































































Рік
Альбом

США

Британія
Світовий продаж


RIAA
Certification

BPI
Certification
Інше

1978

For You
163
-
930,000
-
-


  • 1-й студійний альбом

  • Випущено: Квітень 1978

  • Лейбл: Warner Bros. Records



1979

Prince
22
-
1,95 млн
Платиновий (02/21/80)
Золотий (12/11/04)


  • 2-й студійний альбом

  • Випущено: Жовтень, 1979

  • Лейбл: Warner Bros. Records



1980

Dirty Mind
45
-
2,01 млн
Золотий
(06/20/84)
-


  • 3-й студійний альбом

  • Випущено: Жовтень 1980

  • Лейбл: Warner Bros. Records



1981

Controversy
21
-
2,65 млн
Платиновий (01/11/85)
Срібний (11/17/89)


  • 4-й студійний альбом

  • Випущено: Жовтень, 1981

  • Лейбл: Warner Bros. Records



1982

1999
9
30
6.07 млн
4хПлатиновий (03/24/99)
Срібний (01/01/85)


  • 5-й студійний альбом

  • Випущено: Жовтень, 1982

  • Лейбл: Warner Bros. Records

  • Double LP albu млн



1984

Purple Rain
1
7
19.88 млн
13хПлатиновий (05/16/96)
2хПлатиновий (05/01/90)


  • Credited to «Prince and The Revolution»

  • 1-й саундтрек

  • Випущено: Червень, 1984

  • Лейбл: Warner Bros. Records



1985

Around the World in a Day
1
5
4.58 млн
2хПлатиновий (07/02/85)
Золотий (04/22/95)


  • Credited to «Prince and The Revolution»

  • 6-й студійний альбом

  • Випущено: Квітень, 1985

  • Лейбл: Warner Bros. Records



1986

Parade: Music from Under the Cherry Moon
3
4
4.15 млн
Платиновий (06/03/86)
Платиновий (03/01/92)


  • Credited to «Prince and The Revolution»

  • 2-й саундтрек

  • Випущено: Березень, 1986

  • Лейбл: Warner Bros. Records



1987

Sign o' the Times
6
4
4.02 млн
Платиновий (01/10/89)
Платиновий (09/01/90)


  • 7-й студійний альбом

  • Випущено: Березень, 1987

  • Лейбл: Warner Bros. Records

  • Double LP albu млн

  • Replaced the withdrawn albums «Camille», «Dream Factory», and «Crystal Ball».



1988

Lovesexy
11
1
2,82 млн
Золотий
(12/05/88)
Платиновий (08/23/89)


  • 8-й студійний альбом

  • Випущено: Травень, 1988

  • Лейбл: Warner Bros. Records

  • Replaced the withdrawn Black Album



1989

Batman
1
1
6.79 млн
2хПлатиновий (08/29/89)
Платиновий (11/01/89)


  • 3-й саундтрек

  • Випущено: Червень, 1989

  • Лейбл: Warner Bros. Records



1990

Graffiti Bridge
6
1
2,30 млн
Золотий
(11/01/90)
Золотий (08/21/90)


  • 4-й саундтрек

  • Випущено: Серпень, 1990

  • Лейбл: Paisley Park Records

  • With various artists



1991

Diamonds and Pearls
3
2
6.45 млн
2хПлатиновий (01/30/92)
Платиновий (12/01/91)


  • Credited to 'Prince and The New Power Generation'

  • 9-й студійний альбом

  • Випущено: Жовтень 1991

  • Лейбл: Paisley Park Records



1992

Love Symbol
5
1
2,70 млн
Платиновий (12/17/92)
Платиновий (05/01/93)


  • Credited to 'Prince and The New Power Generation'

  • 10-й студійний альбом

  • Випущено: Жовтень, 1992

  • Лейбл: Paisley Park Records



1993

The Hits/The B-Sides
19
4
1,00 млн
Платиновий (12/01/93)
Срібний (06/01/95)


  • 1-а збірка хітів

  • Випущено: Вересень, 1993

  • Лейбл: Paisley Park Records, first two including hit singles and new songs, and third CD including B-sides and rarities


1993

The Hits 1
46
5
2,75 млн
Платиновий (08/10/95)
Платиновий (06/01/95)


  • Випущено: Вересень, 1993

  • Лейбл: Paisley Park Records

  • CD 1 from 'The Hits/The B-Sides'


1993

The Hits 2
54
5
2,25 млн
Платиновий (08/10/95)
Платиновий (06/01/95)


  • Випущено: Вересень, 1993

  • Лейбл: Paisley Park Records

  • CD 2 from 'The Hits/The B-Sides'


1993

Goldnigga
-
-
-
-
-



  • New Power Generation студійний альбом

  • Випущено: 1993]]

  • Лейбл: NPG Records



1994

The Beautiful Experience
92
-
-
-
-



  • EP containing remixes of The Most Beautiful Girl in the World

  • Випущено: Травень, 1994

  • Лейбл: NPG Records

  • It charted on the UK Singles Chart


1994

1-800 NEW FUNK
-
-
-
-
-


  • Compilation

  • Випущено: 1994

  • Лейбл: NPG Records

  • Includes songs written and produced by Prince and performed by other acts


1994

Come
15
1
1,00 млн
Золотий
(10/18/94)
Золотий (08/01/95)


  • 11-й студійний альбом

  • Випущено: Серпень, 1994

  • Лейбл: Warner Bros. Records


1994

The Black Album
47
36
575,000
-
-


  • 12-й студійний альбом

  • Випущено: Листопад, 1994

  • Лейбл: Warner Bros. Records

  • Recorded in 1986—1987 and withdrawn



1995

The Gold Experience
6
4
900,000
Золотий
(12/07/95)
Золотий (10/01/95)


  • 13-й студійний альбом

  • Випущено: Вересень, 1995

  • Лейбл: NPG Records / Warner Bros. Records

  • No longer in print


1995

Exodus
-
-
-
-
-



  • New Power Generation студійний альбом

  • Випущено: 1995

  • Лейбл: NPG Records



1996

Girl 6
75
-
-
-
-


  • 5-й саундтрек

  • Випущено: Березень, 1996

  • Лейбл: Warner Bros. Records


1996

Chaos And Disorder
26
14
350,000
-
-


  • 14-й студійний альбом

  • Випущено: Липень 1996

  • Лейбл: Warner Bros. Records


1996

Emancipation
11
18
1,20 млн
2хПлатиновий (02/07/97)
-


  • 15-й студійний альбом

  • Випущено: Листопад, 1996

  • Лейбл: NPG Records



1997

Crystal Ball
62
121
275,000
-
-


  • Випущено: 3 Березень, 1998

  • Лейбл: NPG Records



1997

Kamasutra
-
-
-
-
-


  • Інструментальний альбом

  • Випущено: Жовтень, 1997

  • Лейбл: NPG Records

  • As 'The NPG Orchestra'



1997

The Truth
-
-
-
-
-


  • 16-й студійний альбом

  • Випущено: Березень 1998

  • Лейбл: NPG Records



1998

Newpower Soul
22
38
425,000
-
-



  • New Power Generation студійний альбом

  • Випущено: Червень, 1998

  • Лейбл: NPG Records



1999

1999: The New Master
150
-
-
-
-



  • Ремікс EP

  • Випущено: Лютий, 1999

  • Лейбл: NPG Records


1999

The Vault: Old Friends 4 Sale
85
47
250,000
-
-


  • Компіляція

  • Випущено: Серпень, 1999

  • Лейбл: Warner Bros. Records


1999

Rave Un2 the Joy Fantastic
18
145
750,000
Золотий
(12/10/99)
-


  • 17-й студійний альбом

  • Випущено: Листопад 1999

  • Лейбл: NPG Records / Arista Records


2000

Rave In2 the Joy Fantastic
-
-
-
-
-



  • Реміксовий альбом

  • Випущено: Квітень, 2000

  • Лейбл: NPG Records



2001

The Very Best Of Prince
55
2
2,00 млн
Платиновий (09/21/04)
Платиновий (01/23/04)


  • 2-а збірка хітів

  • Випущено: Липень, 2001

  • Лейбл: Rhino Records


2001

The Rainbow Children
109
-
300,000
-
-


  • 18-й студійний альбом

  • Випущено: Листопад, 2001

  • Лейбл: NPG Records



2002

One Nite Alone…
-
-
-
-
-


  • 19-й студійний альбом

  • Випущено: 2002

  • Лейбл: NPG Records


2002

One Nite Alone… Live!
-
-
950,000
-
-


  • 1s-й живий альбом

  • Випущено: Грудень, 2002

  • Лейбл: NPG Records



2003

Xpectation
-
-
-
-
-


  • 2-й Інструментальний альбом

  • Випущено: Січень, 2003

  • Лейбл: NPG Records


2003

C-Note
-
-
-
-
-


  • 2-й живий альбом

  • Випущено: Січень, 2003

  • Лейбл: NPG Records

  • Downloadable through Prince's NPG Music Club only


2003

N.E.W.S
-
-
-
-
-


  • Інструментальний альбом

  • Випущено: Липень, 2003

  • Лейбл: NPG Records



2004

The Chocolate Invasion
-
-
-
-
-


  • 20-й студійний альбом

  • Випущено: 2004

  • Лейбл: NPG Records


2004

The Slaughterhouse
-
-
-
-
-


  • 21-й студійний альбом

  • Випущено: 2004

  • Лейбл: NPG Records


2004

Musicology
3
3
2,50 млн
2хПлатиновий (01/31/05)
Золотий (05/14/04)


  • 22-й студійний альбом

  • Випущено: Квітень, 2004

  • Лейбл: NPG Records / Columbia Records



2006

3121
1
9
1,5 млн
Золотий
(06/26/06)
-


  • 23-й студійний альбом

  • Випущено: Березень, 2006

  • Лейбл: NPG Records / Universal Records


2006

Ultimate
61
6
-
-
-


  • 3-тя збірка хітів

  • Випущено: Серпень, 2006

  • Лейбл: Rhino Records


2007

Planet Earth[8]
3
-





  • 24-й студійний альбом

  • Випущено: 24 Липня, 2007

  • Лейбл: NPG Records / Columbia Records




Смерть |


Прінс (Prince) потрапив до лікарні після виступу на сцені, але невдовзі залишив шпиталь. Смерть сталася через тиждень у його маєтку в штаті Міннесота, про це повідомила його агент.


Прінс не залишив заповіту. Його статки оцінювали приблизно в $100 млн[9].


Висловлюючи скорботу через смерть Прінса, поп-зірка Кеті Перрі сказала:[3]






«
Світ втратив багато магії
»


Цікаві факти |


Жовту електрогітару музиканта Прінса, який помер 21 квітня, продали на аукціоні Heritage Auctions в Лос-Анджелесі за $137,5 тис[9]. ЇЇ купив власник футбольної команди "Індіанаполіс Колтс" Джим Ірсей. За даними будинку аукціонів Heritage Auctions, жовта гітара була одним з найулюбленіших музичних інструментів Прінса[9].



Примітки |





  1. Prince is dead - Body found at Minnesota estate days after he was rushed to hospital with severe flu. Mail Online. 21 квітня 2016 року. Процитовано 21 квітня 2016 року. (en)


  2. PRINCE FATALITY AT PAISLEY PARK ESTATE. TMZ. 21 квітня 2016 року. Процитовано 21 квітня 2016 року. (en)


  3. абвг Помер співак Прінс


  4. Слідство: смерть Прінса - не самогубство


  5. I Would Die 4 U: Why Prince Became an Icon - Touré. 2013-03-19. 


  6. Prince (I) - Biography


  7. Purple Rain у виконанні Prince названий найкращим синглом 1980-х за версією Pitchfork


  8. http://www.billboard.com/bbcom/news/article_display.jsp?vnu_content_id=1003592384


  9. абв Електрогітару Прінса продали за $137,5 тис. - BBC Україна (uk-UA). Процитовано 2016-06-26. 




Посилання |




  • www.3121.com — офіційна сторінка (англ.)


  • O(+> польський фан-клуб (пол.)





Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...