Мока (кавоварка) Історія | Див. також | Джерела |...


КаваКавове обладнання


італ.кавоваркиеспресокавипарирезервуарводатискомводасепараторсплаву







Кавоварка Мо́ка


Мо́ка (італ. Moka) або Мока Експрес, гейзерна — тип кавоварки еспресо, заснований на принципі приготування кави під тиском пари.


Складається з двох частин:



  • Циліндричного резервуара (ємності) із різьбовим фланцем та клапаном перевищення тиску, змонтованим на боковій стінці ємності. В ємність вставляється конічна лійка з сіткою, в яку насипається мелена кава.

  • На ємність накручується чайничок з кришкою та ручкою, виготовленою з пластмаси; в дні якого змонтована паровідвідна трубка та сепаратор (кругла пластина з отворами малого діаметра) з ущільнювачем — прокладкою з м'якого матеріалу.




Принцип роботи мока


Для приготування кави в резервуар наливають воду, вставляють лійку в яку всипають порцію меленої кави, потім на резервуар накручують верхню частину кавоварки — чайничок.
Підготовлену кавоварку ставлять на вогонь та нагрівають.


При нагріванні ємності кавоварки, вода закипає та під тиском проходить через лійку з меленою кавою, далі насичена кавою вода проходить через сепаратор та потрапляє у верхню частину кавоварки — чайничок.


Кавоварки виготовляють із алюмінієвого сплаву, різної ємності.


За якістю та екстрактивністю приготування напою кавоварка мока поступається лише напівпрофесійним та професійним кавоваркам і тому є дуже гарним бюджетним рішенням для дому. Адже ціна напівпрофесійних кавоварок перевищує тисячу доларів.



Історія |


Виготовлення кави за допомогою принципу, що нагадував дію гейзера, винайшов в 1833 році британець Самюель Паркер. Проте промислове виробництво наладив в Італії промисловець Альфонсо Біалетті. Він же оформив в 1933 році патент на її виготовлення під назвою "Мока експресс". Виготовлялась з алюмінію та мала характерну кутову форму, що стала її характерною особливістю дизайну. Після другої світової війни приготування кави в мока став популярним, особливо в Італії.



Див. також |



  • Кавоварка

  • Кава



Джерела |



  • Ростовський В. С., Шамян С. М. Барна справа. — Київ : Центр учбової літератури, 2009. — 398 с. — ISBN 978-966-364-878-1.

  • Фурта О. Библия кофе: от ростка до чашки. — Москва : Эксмо, 2009. — 287 с. — ISBN 978-5-699-30489-9.





Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...