Курага Виготовлення | Харчові якості | Шкода здоров'ю |...


Сухофрукти


абрикосисухофруктівурюккілограмавітамінівмікроелементівкаліяорганічних кислоткаротинуфосфорукальціюзалізавітаміну В5серцягемоглобінутортівдесертівжирутоксичноїдіоксиду сіркиE220консервантівдіоксид сіркилегенібронхиалергіюастмуТуреччини«органік»












































Курага́ — сушені абрикоси без кісточок. Належить до сухофруктів. Крупні сорти сушать без кісточок, дрібні сорти — урюк, сушать з кісточками, оскільки у більшості сортів урюку кісточки погано відділяються від м'якоті. Урюк як цільний плід має більш високу поживну цінність.



Виготовлення |


Для виготовлення кураги плоди абрикосів сушать в спеціально відведених для цього місцях на сонці протягом шести — восьми днів, після чого і виходить готовий продукт. Для виготовлення одного кілограма кураги необхідно три-чотири кілограми свіжих абрикосів.


Натуральна курага має забарвлення темного кольору, якщо протягом сушіння на абрикоси потрапляє волога.



Харчові якості |


Основна цінність даного продукту в тому, що при висушуванні зберігається більшість вітамінів і мікроелементів. Курага цінна високим вмістом калія, органічних кислот, каротину, фосфору, кальцію, заліза, вітаміну В5. Відома вона як засіб зміцнення серця, підвищення гемоглобіну. Широко використовується у кулінарії для приготування пирогів, тортів, десертів, узварів.


Курага є натуральним спалювачем жиру.



Шкода здоров'ю |


Зараз широко використовуються промислові способи заготівлі кураги, що передбачають використання токсичної неорганічної сполуки діоксиду сірки (E220) та інших консервантів. В результаті цього сушені плоди зберігають привабливий яскравий жовто-помаранчевий колір. Абсолютна більшість кураги, представленої на ринку, виготовлена саме цим способом. При тривалому вживанні такої кураги діоксид сірки накопичується в організмі і вражає легені, бронхи, викликає алергію, астму.


В українських магазинах представлена​​, як правило, курага з Туреччини. З цієї ж країни привозять так звану «органік», або натуральну, курагу темного кольору. Вона вирощується без застовання пестицидів або гербецидів івисушується без діоксиду сірки. Вона значно дорожче і солодше ніж звичайна блискуча курага жовто-помаранчевого кольору.



Sqcircleapricots.jpg








Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...