Курага Виготовлення | Харчові якості | Шкода здоров'ю |...
Сухофрукти
абрикосисухофруктівурюккілограмавітамінівмікроелементівкаліяорганічних кислоткаротинуфосфорукальціюзалізавітаміну В5серцягемоглобінутортівдесертівжирутоксичноїдіоксиду сіркиE220консервантівдіоксид сіркилегенібронхиалергіюастмуТуреччини«органік»
Курага — сушені абрикоси без кісточок |
Сухофрукти |
Необхідні компоненти: |
---|
Абрикоси без кісточок |
Зазвичай використовувані компоненти: |
Консервант: діоксид сірки (E220) |
Енергетична цінність (100 г): |
215 ккал (900 кДж) |
Харчова цінність (100 г): |
Білки: 5,2 г Жири: 0,3 г Вуглеводи: 51,0 г |
Глікемічний індекс: |
30 (низький) |
Схожі страви: |
Чорнослив, фініки |
Рецепт у Кулінарній книзі: |
Курага |
Зображення на ВікіСховищі: |
Зображення |
Складність: |
Курага́ — сушені абрикоси без кісточок. Належить до сухофруктів. Крупні сорти сушать без кісточок, дрібні сорти — урюк, сушать з кісточками, оскільки у більшості сортів урюку кісточки погано відділяються від м'якоті. Урюк як цільний плід має більш високу поживну цінність.
Виготовлення |
Для виготовлення кураги плоди абрикосів сушать в спеціально відведених для цього місцях на сонці протягом шести — восьми днів, після чого і виходить готовий продукт. Для виготовлення одного кілограма кураги необхідно три-чотири кілограми свіжих абрикосів.
Натуральна курага має забарвлення темного кольору, якщо протягом сушіння на абрикоси потрапляє волога.
Харчові якості |
Основна цінність даного продукту в тому, що при висушуванні зберігається більшість вітамінів і мікроелементів. Курага цінна високим вмістом калія, органічних кислот, каротину, фосфору, кальцію, заліза, вітаміну В5. Відома вона як засіб зміцнення серця, підвищення гемоглобіну. Широко використовується у кулінарії для приготування пирогів, тортів, десертів, узварів.
Курага є натуральним спалювачем жиру.
Шкода здоров'ю |
Зараз широко використовуються промислові способи заготівлі кураги, що передбачають використання токсичної неорганічної сполуки діоксиду сірки (E220) та інших консервантів. В результаті цього сушені плоди зберігають привабливий яскравий жовто-помаранчевий колір. Абсолютна більшість кураги, представленої на ринку, виготовлена саме цим способом. При тривалому вживанні такої кураги діоксид сірки накопичується в організмі і вражає легені, бронхи, викликає алергію, астму.
В українських магазинах представлена, як правило, курага з Туреччини. З цієї ж країни привозять так звану «органік», або натуральну, курагу темного кольору. Вона вирощується без застовання пестицидів або гербецидів івисушується без діоксиду сірки. Вона значно дорожче і солодше ніж звичайна блискуча курага жовто-помаранчевого кольору.