Захарій Янсен Біографія | Історія створення телескопа |...


ВинахідникиНідерландські винахідникиУродженці ГаагиПомерли в АмстердаміЛюди, на честь яких названо кратер на МісяціВиробники наукових інструментів


нід.1585Гаага1632Амстердамокулярний майстертелескопаГансом Ліпперсгеєммікроскопакратер ЯнсенаМідделбурга17 травня1940АнтверпенаГанс Ліпперсгей23 жовтня161016241626163216131619фальшивомонетництвіАрнемейден1621П'єр Борель2 жовтня16083 березня1655Мідделбурга16052008Нідерландах






Портрет Захарія Янсена, з книги П'єра Бореля De vero telescopii inventore (1655)


Захар (Захаріас) Янсен також Янссен (нід. Sacharias Jansen, Zacharias Jansen, Zacharias Janssen, близько 1585, Гаага — до 1632, Амстердам) — голландський окулярний майстер, якому приписують винахід телескопа (поруч із Гансом Ліпперсгеєм) і виготовлення першого мікроскопа.


На честь нього названий кратер Янсена на Місяці.



Біографія |


Біографія Янсена відома в основному з досліджень, проведених до Другої світової війни, оскільки архів Мідделбурга, що містив відомості про нього, був практично знищений під час німецького бомбардування міста 17 травня 1940 р.


Захарій Янсен народився в Гаазі близько 1585 року. Його батьки, Ганс і Мейкен Мартенс, імовірно походили з Антверпена. Янсен разом зі своєю сестрою виховувався в Мідделбурзі, у той час вельми значному місті, де здобув освіту і став очковим майстром. У той же самий час у Мідделбурзі жив Ганс Ліпперсгей, також колишній очковий майстер і, тим самим, конкурент Янсена.


23 жовтня 1610 в Мідделбурзі Янсен одружився на Катаріні де Хаен, в 1612 році народився їхній син Ян Захаріассен, пізніше підтвердив під присягою, що Ліпперсгей вкрав ідею телескопа у його батька. Перша дружина Янсена померла в 1624 р., і він одружився на вдові з Антверпена Анні Куже. У листопаді 1626 р. він переїхав в Амстердам, де, як видно, і помер не пізніше 1632 р.


В 1613—1619 роках Янсен неодноразово поставав перед судом за звинуваченням в фальшивомонетництві. Чоловік його сестри працював на монетному дворі, і тим самим Янсен зміг легко імітувати технологію виробництва грошей. Щоб уникнути штрафів, він був змушений тікати з Мідделбурга в сусіднє село Арнемейден, але й там у 1619 році його віддано під суд за володіння кількома верстатами з виробництва фальшивих грошей. Йому вдалося уникнути смертної кари тільки завдяки залученості в справу на стороні відповідача батька правителя Арнемейдена. Процес був відстрочений, і Янсену вдалося втекти. Зрештою, справа була закрита, і Янсен повернувся до Мідделбурга у 1621 р.



Історія створення телескопа |


У 1655 році П'єр Борель опублікував книгу «De vero telescopii inventore…» («Про дійсного винахідника телескопа»), в якій стверджував, що перший телескоп був зроблений Янсеном по чужій моделі. З іншого боку, відомо, що Йоганн Ліпперсгей 2 жовтня 1608 р. надав Генеральним Штатам «Інструмент для бачення на відстані» і отримав дослідницький грант на його вдосконалення, проте йому було відмовлено у виключній ліцензії на виробництво телескопів. 3 березня 1655 р. міська рада Мідделбурга провела розслідування з питання пріоритету винаходу телескопа. Ні Янсена, ні Ліпперсгея до цього часу давно не було в живих. Два свідки, один з яких син Янсена, підтвердили, що Янсен був винахідником першого телескопа, в той час як три інших свідка вказали на пріоритет Ліпперсгея. Крім того, рада встановила, що перші телескопи почали виготовляти в Мідделбурзі близько 1605 р., і незабаром їх вже робили багато майстрів. Той факт, що Ліпперсгею було відмовлено в ліцензії означав, швидше за все, що в цей час існувало досить багато виробників. Більшість дослідників, враховуючи також заняття Янсена фальшивомонетництвом, схильні вважати Ліпперсгея винахідником телескопа. Однак у 2008 році в Нідерландах провели святкування 400-річчя винаходу телескопа, на яких честь винаходу була поділена між Янсеном і Ліпперсгеєм.



Джерела |



  • В. А. Гуриков, История создания телескопа

  • Boorstin, D. J. (1985) De Ontdekkers. ISBN 90-5157-140-2

  • Cornelis de Waard, De uitvinding der verrekijkers (1906), Den Haag

  • Pierre Borel, 'De vero telescopii inventore…'




Popular posts from this blog

As a Security Precaution, the user account has been locked The Next CEO of Stack OverflowMS...

Список ссавців Італії Природоохоронні статуси | Список |...

Українські прізвища Зміст Історичні відомості |...